Stát k propagaci dřeva zakládá marketingový fond

úterý, 28. února 2017, 07:29 Aktuality, Marketing MediaGuru

Marketingový lesnický a dřevařský fond by měl začít fungovat od roku 2018. Navrhují to koaliční poslanci v čele s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), svůj podpis pod novelu zákona o lesích dal i zástupce opozice. Fond má pomoci ke snížení vývozu surového dříví z Česka. Povinné odvody by podle novely měli platit majitelé lesů a zpracovatelé dřeva. Fond by měl ročně hospodařit se zhruba 31 miliony korun, polovinu z nich dá do rozpočtu stát, píše se v důvodové zprávě novely.

Fond by měl podporovat marketing dřeva a výrobků z něj, aktivity lesní pedagogiky, či navrhovat opatření ke zvyšování objemu zpracovaného surového dříví na výrobky s vyšší přidanou hodnotou.

Nejvyšším orgánem fondu by měla být sedmičlenná rada, funkční období jejích členů jmenovaných ministrem zemědělství bude čtyřleté. Jeden člen rady by měl být z ministerstva, tři z řad vlastníků lesů a tři za zpracovatele dřeva.

Povinně by do fondu dávali korunu za metr krychlový zpracovaného dřeva zpracovatelé s objemy nad 20 000 metrů krychlových ročně, pět korun na hektar pak vlastníci s lesními pozemky většími než 1 000 hektarů. Dřevařský fond by měl fungovat podobně jako už existující vinařský fond, stejnou sumu jako soukromníci poskytne také stát. Fond by měl nejspíš sídlit v Praze.

Provozní náklady fondu by neměly přesáhnout pětinu příjmů. Ministerstvo zemědělství by mělo pomoci k jejich snížení spoluprací při zajišťování kancelářských prostor, dopravy, spotřebního materiálu a služeb.

„Záměrem není zvýšit těžbu dřeva v lesích ČR, ale využít stávající potenciál našich lesů v produkci dřeva, motivovat odbornou i laickou veřejnost k lepšímu hospodaření s touto komoditou na tuzemském trhu a snižovat vývoz surového dříví z ČR, jehož výše je velmi často předmětem veřejné kritiky,“ píší v důvodové zprávě poslanci.

V roce 2015 se z ČR vyvezlo 6,9 milionu metrů krychlových surového dříví. Dlouhodobě vývoz surového dříví roste, například v roce 2010 se ho vyvezlo 5,4 milionu metrů krychlových, v roce 2005 3,6 milionu krychlových metrů. Podle ministerské strategie by do roku 2020 toto množství mělo klesnout na 5,5 milionu metrů krychlových. Pokles by pak měl dále pokračovat až do roku 2030 na méně než polovinu současných vývozů.

Podle poslanců je cílem i zvýšení využívání výrobků ze dřeva, do roku 2030 by se měla spotřeba zvýšit o 30 procent. Zákonodárci podporují také vyšší využívání dřeva ve stavebnictví. "V České republice máme v této oblasti značené rezervy. V roce 2015 bylo postaveno zhruba 1400 dřevostaveb, což odpovídá zhruba desetiprocentnímu podílu na celkovém počtu rodinných domů," píší ve zprávě. V sousedním Bavorsku byl podle nich v roce 2014 tento podíl 21 procent a v Rakousku se pohybuje kolem 30 procent.

Normu bude ještě muset projednat vláda a následně Parlament. Pod novelou zákona jsou podepsáni hlavně poslanci za KDU-ČSL, ale i první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, sociální demokrat Ladislav Velebný nebo komunista Pavel Kováčik ze zemědělského výboru sněmovny.

-čtk-