Satelitní TV jsou proti novele zákona o DVB-T2

středa, 22. března 2017, 07:00 Aktuality, TV MediaGuru

Přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 vyjde tuzemské uživatele na nejméně pět miliard korun. Budou je muset vynaložit na nákup nových televizorů nebo set top boxů, které příjem v novém standardu umožňují. Uvedli to zástupci České asociace satelitních operátorů.

Podmínky přechodu na DVB-T2 do roku 2021 obsahuje novela telekomunikačního zákona, kterou má ve středu projednávat hospodářský výbor Sněmovny. Asociace chce prosadit, aby poslanci z návrhu vypustili ustanovení, které zajišťuje přidělení vysílacích kmitočtů Českým Radiokomunikacím (ČRa) a firmě Digital Broadcasting bezplatně do roku 2030, stejně jako úhradu jedné miliardy Kč na výstavbu nových sítí vysílačů. Zástupci ČRa to považují za účelové zkreslení, které má satelitním firmám přivést nové zákazníky.

TV_ilustrace

Návrh je podle mluvčího asociace Patrika Broma v rozporu s evropskou legislativou, která stanoví, že zvolené řešení musí být technologicky neutrální a nesmí být zvýhodněna žádná technologie šíření televizního signálu, tedy terestrické/pozemské vysílání před kabelovým, satelitním nebo IPTV. Dotace by podle něj měly směřovat pouze k uživatelům, distributorům terestrického vysílání se má hradit jen kompenzace za to, že jim bude odebrané pásmo 700 MHz.

"V novele uvedené ustanovení opravňuje k zpětné úhradě oprávněných nákladů souvisejících s uvolněním pásma 700 MHz pro mobilní datové sítě, a to až po jejich notifikaci určenými orgány EU. Nejedná se tedy v žádném případě o podporu, ale pouze o kompenzaci nákladů, které operátoři vynaloží na výstavbu dočasných DVB-T2 sítí. Ty jsou určené k tomu, aby zhruba 60 procent obyvatel České republiky, kteří pozemní vysílání sledují, mělo dostatek času pořídit si nové televizní přijímače nebo set top boxy a nebyl na ně a jejich domácí rozpočty vyvíjen časový nátlak," uvedl ředitel regulace ČRa Marcel Procházka.

V případě přijetí návrhu novely v nezměněné podobě chystají provozovatelé satelitního vysílání arbitrážní žalobu na stát. Novela vedle přechodu na DVB-T2 řeší i zvýšené pravomocí ČTÚ ve vztahu k mobilním operátorům a posílení práv spotřebitelů.

Stát plánuje přechod na DVB-T2 kvůli potřebě uvolnit pásmo 700 MHz pro rychlé mobilní sítě, na které se shodly evropské země. Vysílání v DVB-T2 klade menší nároky na kmitočty proti stávající technologii DVB-T. S úplným přechodem na DVB-T2 se počítá v únoru 2021.

-čtk-