V pondělí končí lhůta pro kandidáty na ředitele ČT

pondělí, 27. března 2017, 08:12 Aktuality, TV MediaGuru

Do dnešních 16:00 se mohou přihlašovat uchazeči o post generálního ředitele České televize. Jejich seznam Rada ČT zveřejní ve středu na svém zasedání. První kolo volby, které zúží počet kandidátů, se uskuteční 12. dubna.

Od podzimu 2011 vede Českou televizi Petr Dvořák, mandát mu vyprší letos 30. září, kdy bude v zemi vrcholit kampaň před volbami do Sněmovny. Vítěz výběrového řízení tak bude mít dostatek času na přípravu před nástupem do své funkce. Existují ale i další důvody, zejména blížící se volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Na začátku července také končí mandáty třem z 15 radních. Nebylo by jisté, zda se Sněmovně podaří včas zvolit všechny tři nové členy rady. Ke zvolení ředitele ČT je potřeba minimálně deseti hlasů.

Uchazeč o funkci musí být mimo jiné vysokoškolák, mít manažerské předpoklady k řízení veřejnoprávní instituce a vítaná je předchozí praxe v médiích. V přihlášce musí předložit vlastní koncepci dalšího rozvoje a fungování ČT jako televize veřejné služby v rozsahu přibližně pěti až deseti normostran A4. V záměru musejí být vytýčeny jednotlivé kroky a priority v horizontu funkčního období generálního ředitele.

-čtk-