Rozšířená či virtuální realita se dostává do retailu

středa, 05. dubna 2017, 17:18 Marketing MediaGuru

S virtuální či rozšířenou realitou experimentuje čtvrtina z 500 největších spotřebitelských firem v Evropě.

Rozšířená a virtuální realita se stále častěji začíná prosazovat i mimo herní prostředí. Postupně se dostává do retailu, zkouší ji ale i realitní trh. Letos s ní bude podle analýzy výzkumné a poradenské společnosti IDC v rámci svých marketingových strategií experimentovat čtvrtina z 500 největších spotřebitelsky orientovaných evropských firem.

Možnosti rozšířené reality se nyní testují na poli maloobchodu. Společnost Accenture vytvořila ve spolupráci s Coop Italia vizi supermarketu budoucnosti, v níž je kladen důraz především na přehlednost nabídky a obsáhlost poskytovaných informací. Když zákazník vezme do ruky konkrétní produkt nebo na něj jen ukáže, senzory v regálu to poznají a na displejích se objeví rozšířené informace o daném zboží: od těch základních, jako jsou složení, původ, alergeny nebo kalorická hodnota, až po dopad na životní prostředí formou tzv. uhlíkové stopy. Možné je také promítat i komentáře ostatních nakupujících ze sociálních sítí. Zákazníci dále mají možnost individualizovat svou nabídku – prostřednictvím aplikace mohou nahrát do profilu své preference, tedy například alergeny, dietu nebo oblibu určitého typu vína. Aplikace je potom může po prostoru navigovat a nabízet jim zboží a nabídky na míru.

accenture_coop_future3
Supermarket budoucnosti podle Accenture a Coop Italia

Aplikace rozšířené reality v retailu byla k vidění i na nedávném düsseldorfském veletrhu Euroshop. Zde byla využita například při nákupu domácích spotřebičů či nábytku, kdy bylo možné produkt přes aplikaci přímo umístit do interiéru a zvážit, zda se tam hodí, či by byla lepší jiná barva.

S personalizací a následnou vizualizací oblečení či obuvi si pohrála technologie SmartPixel.

Realitní trh zase zaujala virtuální realita, jež má potenciál uspořit čas strávený na zdlouhavých osobních prohlídkách. Virtuální prohlídky, ke kterým je zapotřebí jen chytrý telefon a kartónové brýle nyní u nejpoptávanějších bytů nabízí český startup Flatio.

Rozšířená a virtuální reality značkám napomáhá k překlenutí prostoru mezi offline a online prostředím. Jak ve své publikaci Predestination radí mediální agentura PHD, klíčové je připravit ve virtuální realitě takové zážitky, které zákazníky zaujmou, ať už možností personalizovat svůj produkt, či se dozvědět rychle a jednoduše praktické informace. Zkušenost však musí být plynulá a bezproblémová.

Celou publikaci Predestination si můžete prohlédnout zde.

Pozn.: Mediální agentura PHD je provozovatelem serveru MediaGuru.cz.

-stk-