U potravin klesá důraz na cenu, roste zájem o složení

čtvrtek, 13. dubna 2017, 10:29 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Cena je po kvalitě stále druhým nejdůležitějším kritériem při nákupu potravin. Postupně důraz na ni klesá a zvyšuje se zájem o složení. Za pět let se také téměř zdvojnásobil počet těch, kteří měsíčně utratí za potraviny více než tři tisíce korun. Vyplývá to z pátého ročníku průzkumu Nákupní zvyklosti v České republice, který realizuje společnost KPMG ve spolupráci s agenturou Data Collect.

kpmg_utrata

 

Více než polovina Čechů si vystačí se třemi kartičkami

Výzkum mimo jiné také ukazuje, že téměř dvě třetiny Čechů (64 %) u sebe obvykle nosí do pěti věrnostních kartiček různých obchodníků. Nejčastěji jich mají právě pět (16 %). Vysoké procento respondentů ale uvedlo dokonce 10 kartiček (13 %). V průměru jich nosíme 5,9. Věrnostní kartičky u sebe nosí častěji ženy (průměrně 6,8), mezi muži je to jen 3,9. Pouze každý dvacátý Čech u sebe nenosí žádnou věrnostní kartičku.

Ačkoliv nejčastěji u sebe Češi nosí pět věrnostních kartiček, používají pouze tři, a to více než pětina respondentů (21 %).

Nejzajímavější odměnou věrnostních programů představují pro nakupující slevy na zboží prodejce: celkově to uvedlo 9 Čechů z 10. Na druhém místě se umístily odměny v podobě služeb nebo jiného zboží zdarma (83 %). Méně zajímavé jsou pro spotřebitele možnosti přispět nákupem na charitativní či neziskové projekty (53 %) a soutěže o ceny (48 %).

-stk-