ČRo Plus vysílá z nových studií i full HD videa

čtvrtek, 18. května 2017, 17:34 Aktuality, Rádio MediaGuru

V den 94. narozenin Českého rozhlasu začala stanice ČRo Plus vysílat z nových studií, poslední dva a půl měsíce vysílala ze studií provizorních. Posluchači mohou nově sledovat vybrané pořady i jako video ve full HD rozlišení.

Největší změnou je vizuální pojetí studií, která jsou nyní více televizní než dřív. Každé z nich obsahuje tři dálkově ovládané full HD kamery (1080p) na rampách a reflektory pro nasvícení scény.

„Celý systém je napojen na střižnu, podobně jako v televizních studiích vysílajících živé přenosy. To nám umožňuje například živě vysílat na Facebooku nebo YouTube,“ říká vedoucí Multimediálního oddělení ČRo Alexej Maximov. Český rozhlas Plus už takto odvysílal Interview Plus s Milanem Štěchem, Jaroslavem Pleslem nebo Václavem Klausem.

Nové studio ČRo Plus, foto: Český rozhlas
Nové studio ČRo Plus, foto: Český rozhlas

„Budeme takto vysílat nejen rozhovory se zajímavými hosty z Interview Plus, ale začneme vybírat to nejlepší i z našich dalších pořadů,“ uvedl šéfredaktor Plusu Ondřej Nováček.

Renovace studií Plusu byla podle Českého rozhlasu nevyhnutelná, protože část technického vybavení pocházela ještě z dob otevření pražského studiového domu Českého rozhlasu v roce 2000, a byla tedy za hranicí životnosti a spolehlivosti.

„Nová digitální technologie umožňuje například rychlejší propojení přenosových vozů do vysílání, což je u zpravodajsko-publicistické stanice nezbytnost,“ popisuje jednu z novinek ředitel techniky Českého rozhlasu Karel Zýka. Díky novému systému pro příjem telefonátů je také možné zapojit více posluchačů do vysílání.

-mav-