Instagram v Česku roste, používá ho 40 % Čechů

středa, 03. května 2017, 12:30 Aktuality, Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Sociální síť Instagram v Česku rychle roste. Uživatelskou zkušenost s ním má už 40 % Čechů. Významně se také daří nové funkci Instagram Stories, která za necelý půlrok dotáhla v počtu uživatelů konkurenční Snapchat. Vyplývá to z průzkumu AMI Digital Index, který na přelomu března a dubna letošního roku realizovala na vzorku 511 respondentů ve věku 15 až 59 let společnost AMI Digital ve spolupráci s agenturou Stem/Mark.

instagram

„Zjištění aktuálního průzkumu dokládají, že Instagram je v České republice v současnosti neprogresivnější sociální sítí,“ uvedl ředitel AMI Digital Vladan Crha. „Zatímco loni používalo Instagram 25 % českých uživatelů internetu, letos to je již 40 %,“ dodal Crha. Používáním Instagramu je míněna deklarovaná uživatelská zkušenost.

Instagram Stories nyní po necelém půlroce od spuštění používá už 20 % českých uživatelů internetu, tedy prakticky stejně jako konkurenční Snapchat (aktuálně 21 %). „V čem měl navíc Instagram jednoznačně navrch, byl počet kontaktů. Zatímco na Instagramu jich průměrný Čech měl 113, v případě Snapchatu to bylo pouze 24. Očekávám, že tento trend bude pokračovat i nadále a uživatelská základna Snapchatu v Česku bude vlivem Instagram Stories stagnovat,“ řekl Crha.

Popularita Instagramu se přitom dotýká všech věkových skupin uživatelů. Z nejmladších dotazovaných Čechů (15–29 let) ho aktivně používá více než polovina, a přestože v nejstarší sledované skupině (45–59 let) je pravidelných uživatelů pouze 7 %, přímou zkušenost s Instagramem přiznalo celých 22 % uživatelů starších 45 let.

Profil na Instagramu má dnes v České republice zaregistrováno již zhruba 1,5 milionu uživatelů. Nejvíce uživatelů je z Prahy, konkrétně 310 000. V Brně a okolí pak existuje 79 000 aktivních účtů a v Ostravě 44 000.

-stk-