Nervozita před hlasováním o DVB-T2 narůstá

pondělí, 22. května 2017, 13:15 Aktuality, TV MediaGuru

Poslanecká sněmovna by měla tento týden ve středu hlasovat o novele zákona o elektronických komunikacích, tzv. diginovele. Novela zákona jde do třetího čtení. Má především zajistit přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2.

Názorově soupeřící strany svolávají na úterý dopoledne ve velmi podobných časech tiskové briefinky, na kterých chtějí prezentovat své názory. Na jedné straně jsou to České Radiokomunikace, které vládní návrh zákona podporují. Na straně druhé satelitní operátoři sdružení v asociaci ČASO, kteří s novelou nesouhlasí.

TV ovladac

ČASO na konci minulého týdne prostřednictvím celostránkových inzerátů v denním tisku osočila premiéra Sobotku, že "hrne peníze soukromým firmám". Podle satelitních operátorů bude přechod stát domácnosti miliardy korun, frekvence dostanou zdarma soukromé firmy a státu prý bude hrozit arbitráž.

„Inzerát v novinách je nepravdivý. Nebudu podléhat lobbistickým zájmům. Přijetím novely mohou všichni jen získat – moderní televizní vysílání, rychlý mobilní internet a lepší ochranu zákazníků proti mobilním operátorům,“ sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

-mav-