Evropský parlament jednal o médiích v Česku

čtvrtek, 01. června 2017, 10:00 Aktuality, Tisk MediaGuru

Evropský parlament jednal ve čtvrtek ráno o situaci českých médií. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová dnes v úvodu diskuse pléna europarlamentu o riziku politického zneužívání médií v České republice připomněla omezené pravomoci Evropské komise v otázce svobody a plurality médií. Upozornila, že komise se může do věci vložit jen tehdy, když je ohrožena unijní legislativa. To se v nynějším případě podle ní neděje.

Jménem parlamentních frakcí následně vystoupili čeští europoslanci, kteří většinově zdůrazňovali, že Česko nemá v otázce médií systémovou potíž, ale selhal jeden konkrétní politik a podnikatel. Na počátku diskuse byl jednací sál z velké většiny prázdný a debatu sledovalo jen několik desítek z více než 750 europoslanců.

Z vystoupení ostatních evropských politiků vyplynulo, že svobodu a nezávislost médií je třeba chránit. Řada z nich ale zmiňovala, že ani situace v jiných evropských zemích není ideální - konkrétně zmiňovali například Švédsko, Německo, Francii nebo Portugalsko. "Potřebujeme evropskou legislativu, která zajistí diverzitu v médiích," uvedla například Judith Sargentiniová, nizozemská europoslankyně za frakci Zelených.

Přes výzvy k ochraně plurality médií převládal ve vystoupení evropských politiků názor, že situaci by si měla vyřešit Česká republika a že rozhodující slovo budou mít v této věci voliči.

noviny

-mav-, -čtk-