JCDecaux spouští v Praze zastávky s WiFi zdarma

pátek, 09. června 2017, 12:00 Aktuality, Outdoor MediaGuru

Společnost JCDecaux, zajišťující pražský městský mobiliář, ve spolupráci s Hlavním městem Praha uvádí chytré tramvajové zastávky s bezplatným WiFi připojením. Prozatím jich je po Praze k dispozici 27, do konce června se však jejich počet zvýší na 100. Ke konci letošního roku by jich mělo být celkově 300. Zda přibudou ještě další, bude záviset na zájmu cestujících, zejména v periferních částech Prahy.

V současnosti jsou zastávky na místech s vysokou fluktuací lidí, v dopravních uzlech, například na Florenci, Andělu, na náměstí Míru, I. P. Pavlova či na zastávce Husinecká, která se nachází před Vysokou školou ekonomickou. Označeny jsou bílým pruhem s nápisem WiPrague a černobílým šrafováním.

smartcity

jcdecaux_2

WiFi mohou cestující čerpat neomezeně, k jejímu přihlášení nemusí zadávat ani svůj e-mail. WiFi připojení je nabízeno skrze 4–6 rádiových rozhraní na každou zastávku. Využívána je technologie WiFi 802.11ac Wave 2 3x3. „Pro spolehlivé připojení doporučujeme přístup na WiPrague 5 GHz, ale pro strarší zařízení je zachována i frekvence 2,4 GHz,“ říká technický ředitel společnosti JCDecaux Tomáš Tenzer. WiFi routery mají dosah do 50 metrů od zastávky.

Do budoucna je plánována také instalace interaktivních digitálních panelů, na kterých si cestující snadno zvolí trasu své cesty a následně si vyberou nejvhodnější spoj. „Technologie pracuje i s alternativními varinatami dopravy a nabízí i cestu taxíkem, kdy ihned spočítá cenu jízdy,“ dodává Tomáš Tenzer s tím, že mezi další projekty patří například i bikesharing.

Projekt chytrých zastávek je zcela financován společností JCDecaux.

-stk-