AKA: Nejrychleji rostou platy seniorních odborníků

čtvrtek, 27. července 2017, 11:50 Aktuality, Reklama MediaGuru

Asociace komunikační agentur (AKA) hodnotí první pololetí letošního roku na poli reklamní komunikace. Investice do mediální reklamy se ve srovnání s prvním pololetím 2016 zvýšily o 11 %. Spolu s tím se zvyšuje cena i platy za reklamní služby, nejrychleji rostou mzdy seniorních odborníků, po kterých je na trhu také největší poptávka.

Mediální výdaje vede televize

Podle agentury Nielsen Admosphere se celkově podle monitoringu v hrubém vyjádření vynaložilo do médií 41,5 mld. Kč, což ve srovnání s prvními šesti měsíci roku 2016 znamená navýšení o téměř 4 mld. Kč. Polepšily si přitom všechny mediatypy, nejvíce rostla televizní reklama, která si připsala 15% navýšení, tj. cca 3 mld. Kč.

Z pohledu zadavatelů investovaly do reklamy v prvním letošním pololetí nejvíce společnosti nabízející spotřební rychloobrátkové zboží, a to Unilever, Alza.cz, Procter&Gamble, Lidl, Rekitt Benckiser a Mounfield.

Nemediální výdaje poprvé

Letos poprvé zkoumala AKA ve spolupráci se společností Nielsen Admosphere také výdaje na nemediální reklamu a komunikaci. Studie odhaduje obrat v této oblasti na více než 50 miliard korun ročně. Patří sem investice do nemediální digitální komunikace, aktivačních kampaní, sponzorství, eventů, trade marketingu, direct marketingu a dalších BTL aktivit.

Ceny reklamních agentur rostou

Dalším výzkumem AKA ukázala, že poptávka po službách společně s rostoucí cenou práce ženou nahoru hodinové sazby reklamních agentur. I když forma odměňování podle hodinových sazeb není jedinou možností platby za služby reklamních agentur, jde o jediný srovnatelný parametr. Nejrychleji rostou sazby seniorních odborníků, tj. kreativních ředitelů, strategických plánovačů, odborníků na digitální komunikaci a sociální média. V průměru došlo k meziročnímu zvýšení o 20 %.

Omezený trh práce tlačí na mzdy

Na tuzemském trhu rovněž dochází k až 20% růstu nákladů na zaměstnávání odborníků. Největší poptávka a s ním i největší tlak na mzdy jsou na expertních a seniorních pozicích. Nedostatek seniorních odborníků tak vede některé agentury k přijímání cizinců.

Reklamní obor je atraktivní pro polovinu mladých, nejvíce je lákají možnosti, které v komunikaci poskytují nové technologie. I když dotazovaní pokládají práci v reklamě za zajímavou, přeci jen je pro většinu z nich věcí druhé volby.

Standardy pro výběrová řízení

AKA na jaře rovněž připravila ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj Metodiku zadávání veřejných zakázek podle novely zákona o zadávání veřejných zakázek, na kterou navázaly odborné semináře pro státní a veřejnou správu. Ve vztahu ke komerčním klientům AKA připravila rozšířenou verzi metodiky Férový tendr. 

-stk-