Senátní výbor doporučí novelu týkající se DVB-T2

čtvrtek, 13. července 2017, 09:10 Aktuality, Internet & Mobil, TV MediaGuru

Senátní výbor pro veřejnou správu a územní rozvoj doporučí schválení vládní novely zákona o elektronických komunikacích, která řeší přechod na televizní digitální vysílání ve standardu DVB-T2. Členové výboru o tom rozhodli na středeční schůzi. Kromě přechodu na jinou formu pozemního vysílání zákon upravuje i některé povinnosti mobilních operátorů.

Změna formátu vysílání má stát diváky podle odhadů vlády asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. S úplným přechodem se počítá v roce 2021.

Novela také zvyšuje pravomoci Českého telekomunikačního úřadu stejně jako pokuty operátorům. Podle vlády víc ochrání spotřebitele v oblasti elektronických komunikací. Vláda si od tlaku na konkurenci mezi operátory slibuje zlepšení služeb spotřebitelům.

Členové výboru se při diskusi se zástupci ministerstva zajímali o technické zajištění přechodu i o výši nákladů, které plynou pro občany z povinnosti pořídit si nové televize nebo set-top boxy.

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Celkem DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř. Podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) je přechod na nový standard nutný, protože ČR musí uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro mobilní služby.

Návrh zákona kritizuje Česká asociace satelitních operátorů. Podle ní se v novele přiznává veřejná podpora soukromým společnostem, která je v rozporu se soutěžním právem EU. Koncem března proto podala asociace stížnost Evropské komisi.

Novela vzbudila v souvislosti s operátory pozornost již při projednávání ve vládě. S kritikou se setkal návrh bývalého ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), aby operátoři nemohli nabízet jiné ceny než ty ceníkové. Spor byl nakonec hlavní příčinou Mládkova odchodu z funkce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve vyjádřil přesvědčení, že novela pomůže zlevnit mobilní data. Někteří poslanci to později zpochybnili.

Ohledně služeb mobilních operátorů přijali poslanci několik návrhů Leo Luzara (KSČM). Nově by tak mělo například platit, že pokud klient neudělí prokazatelný souhlas s prodloužením smlouvy na dobu určitou, mění se tato smlouva na dobu neurčitou. Sjednocuje také délku výpovědních lhůt u služeb elektronických komunikací na nejvýše 30 dní.

-čtk-