ČT od 3. září zařadí cyklus Příběhy 20. století

pátek, 11. srpna 2017, 14:30 Aktuality, TV MediaGuru

Dokumentární cyklus Příběhy 20. století mapující příběhy lidí v době normalizace nabídne divákům České televize (ČT) osudy pronásledovaných lidí i příslušníků bývalé StB. První ze 16 dílů s názvem Agent Vian bude uveden 3. září. Tvůrci v něm ukazují, jak snadno se mohl obyčejný člověk stát agentem Státní bezpečnosti.

Režie se ujali Viktor Portel a Radim Špaček, scénář připravili Adam Drda s Mikulášem Kroupou. Seriál navazuje na projekt Paměť národa, který zaznamenává vzpomínky svědků důležitých historických událostí po celém světě. Zájemci jich v archivu najdou několik tisíc.

V dokumentárním cyklu diváci uvidí řadu fenoménů, které takzvanou normalizaci provázely. Základem jsou výpovědi shromážděné v projektu Paměť národa i množství archivních materiálů, které ilustrují život v tehdejším Československu.

Příběhy 20. století

Diváci například uvidí, jak se žurnalisté museli srovnávat s tím, že občas museli psát propagandu, jaká byla normalizace pro lidi s odlišnou sexuální orientací, co zažívali učitelé a jejich studenti, nebo jak fungoval socialistický sport.

"Chceme postihnout období takzvané normalizace jinak. Východiskem tematicky laděných dílů budou příběhy lidí, které z různých úhlů umožní nahlédnout na způsob života v sedmdesátých a osmdesátých letech, jeho každodennost, smíření i nesmíření s ním, snahu vymanit se z něj i nevyhnutelné prohry," sdělil kreativní producent Petr Kubica.

-čtk-