AKA & APRA: Veřejné zakázky v komunikaci rostou

středa, 20. září 2017, 07:00 Aktuality, PR, Reklama MediaGuru

aka_apraPodle analýzy veřejných zakázek za poslední tři pololetí, kterou zveřejnily profesní asociace AKA a APRA, zadala veřejná správa zakázky v komunikaci nejméně za 1,15 miliardy korun. Ukazuje to, že úřady a veřejné instituce v Česku investují do profesionální komunikace stále více prostředků.

Z analýzy připravené společností CEEC Research vyplývá, že počet zadaných zakázek od prvního pololetí loňského roku roste. Zatímco za prvních šest měsíců roku 2016 bylo zadáno 29 zakázek v celkové hodnotě přes 182 milionů, následující pololetí už to bylo 151 zakázek s více než dvojnásobnou hodnotou (435 milionů). V prvním pololetí 2017 bylo zadáno 123 zakázek v celkové hodnotě 523 milionů korun. Do těchto čísel nejsou zahrnuty například tiskařské služby nebo organizace sportovních a kulturních akcí, stejně jako veletrhů, výstav a kongresů.

„Je to dobrá zpráva. Veřejný sektor se přestává bát komunikovat. Z principu je to jeho povinnost vůči občanům a dosavadní stav byl v evropském měřítku abnormální,“ říká Marek Hlavica, výkonný předseda Asociace komunikačních agentur (AKA), která ve spolupráci s ministerstvem pro místní rozvoj připravila Metodiku zadávání veřejných zakázek v komunikaci. 

„Pro PR agentury je veřejný sektor v západní Evropě jedním z největších zadavatelů. Potřeba vysvětlovat občanům své plány a připravovat je na změny dělá z PR agentur přirozeného partnera ministerstev, krajů, místní samosprávy i řady státních institucí,“ dodává za APRA Michal Vlasák.

Přes pokrok, který se v uplynulých dvou letech podařilo učinit, se u veřejných zakázek stále podle asociací objevují excesy, například stanovení ceny jako hlavního kritéria, nesmyslné podmínky nebo nereálné rozpočty. „V zásadě se shodneme na tom, že při hodnocení kreativy má mít kritérium kvality přednost před cenou. Přesto zhusta zadavatel zarputile hledá způsob, jak onu kvalitu vyjádřit kvantitativním parametrem,“ vysvětluje Marek Hlavica.

-stk-