Módní značky stále více sází na online

středa, 25. října 2017, 08:00 Marketing MediaGuru

Módní retailové značky počítají stále více s internetem, nejen v oblasti komunikace, ale i prodeje.

Na český maloobchodní trh míří nové módní značky. Jen v říjnu do Česka přišly například Oysho, Pink Woman, Yamamay, Boux Avenue, Armani Exchange či AW Lab. I v módním segmentu musí ale obchodníci stále více počítat s internetem, a to nejen v komunikaci, ale i v prodeji. Lidé si už navykli, že módu nemusí kupovat jen v kamenných obchodech.

E-commerce je stále na vzestupu

Podíl e-commerce na celkovém maloobchodu roste a tržby internetových obchodů dosahují téměř stovky miliard korun. Retail stejně jako většina dalších sektorů prochází zkouškou v podobě digitalizace, které obchodníci přizpůsobují obchodní i marketingové strategie a snaží se maximalizovat přínos z digitálního byznysu. Významně roste také podíl tzv. omnichannel, tedy využití více komunikačních a prodejních kanálů pro uspokojení potřeb zákazníků v procesu nákupu.

Velkým průkopníkem tohoto modelu je česká společnost ZOOT, která propojuje svou online nabídku se sítí „výdejen radosti“, kde si mohou zákazníci zboží vyzkoušet a zaplatit jen to, co si vyberou. V současnosti má 41 výdejen na třech trzích – 22 v České republice, 10 na Slovensku a 9 v Rumunsku. Přes výdejny projde celkem přes 70 % objednávek, z toho 80 % tvoří dámské zboží. „Je zajímavé, že koncept ,objednám, vyzkouším a zaplatím, až co mi sedí‘, je v různých zemích přijímán různě. Češi byli zpočátku velmi opatrní, nechtěli věřit tomu, že si opravdu mohou objednat jedno triko ve dvou barvách a třech velikostech. Naopak Rumuni začali benefitu modely využívat velmi rychle,“ popisuje PR manažerka ZOOTu Andrea Burgerová.

V online prodeji je aktivní také šperkařská firma Pandora Jewelry. „Pandora je svědkem výrazného nárůstu provozu na svém webu, což znamená, že zákazníci považují internetové stránky za první styčný bod, pokud hledají nový výrobek nebo speciální nabídky. Maloobchodní řetězce se budou muset brzo přizpůsobit mnohokanálovému přístupu, ve kterém bude možné každou jednotlivou interakci se zákazníkem v rámci jakéhokoli dostupného kanálu kategorizovat a vykonat – nákup online, vrácení offline,“ popisuje Dušan Šourek, country manager značky Pandora pro Českou republiku a Slovensko.

Zákazníci očekávají individuální přístup a intuitivnost

Vzestup internetu přinesl pro módní značky nové možnosti rovněž v oblasti komunikace se zákazníky. „Požadavky Čechů na péči o zákazníky jsou v posledních letech čím dál vyšší, a to díky možnosti okamžitě sdílet zpětnou vazbu přes sociální sítě a interaktivní webové stránky, které stojí v popředí trendů digitální péče o zákazníky. Vnímání značky většinou mnohem více ovlivňuje celková zkušenost spotřebitele se značkou než výrobky samotné,“  uvádí Alexandros Doukas, CEO Teren Management Europe, jež na českém trhu zastupuje značku Forever 21.

Značka Forever 21 tak ve své komunikaci využívá digitál, sociální sítě, digitální časopisy a influencery. „Tzv. ,omnichannel‘ přístup zaručuje, že spotřebitele můžeme v průběhu jednoho dne nebo týdne oslovit a zapojit různými způsoby,“ dodává Alexandros Doukas.

„Společně s oblíbeností sociálních médií také sledujeme, že zákazníci reagují na značku podstatně častěji a jejich poptávka se mění. Žádosti přes Messenger prokazují, že lidé považují FB za další kanál pro obsluhu a platný zdroj informací. Chování při vyhledávání poskytuje velmi zajímavé poznatky o potřebách zákazníků – očekávají personalizaci, individuální přístup a intuitivnost,“ doplňuje Dušan Šourek z Pandory.

Autoři článku: Jana Pytelková Svobodová, Head of Tax Team & Nela Paradjina, Head of Trust Management Team, ASB Group (upraveno red)