ČOV: Z olympiády chceme přinést komplexní zážitek

pátek, 22. prosince 2017, 14:15 Marketing MediaGuru

Jak se Český olympijský výbor připravuje na zimní olympiádu v Jižní Koreji, popisuje šéf jeho Media House Tomáš Houska.

Tomáš Houska, foto: ČOV

Tomáš Houska, foto: ČOV

V únoru příštího roku proběhnou XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. Bude to první olympiáda, kdy veškerá televizní práva pro celou Evropu drží v rukou soukromá společnost Discovery Communications, provozovatel placené stanice Eurosport. Bude to také první olympiáda, kterou bude pokrývat i digitální Olympic Channel, který vznikl přímo pod hlavičkou Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Poprvé se také uvolní pravidla pro sportovce, co se natáčení a focení v olympijské vesnici týče – fanoušci se tak mohou těšit na živé přenosy na Facebooku, na videa na YouTube či na InstaStories.

Díky dohodě s Eurosportem bude sportovní klání z Jižní Koreje přenášet i nadále Česká televize, v rádiu je bude mediálně pokrývat Český rozhlas a na digitální prostředí se intenzivně připravuje Český olympijský výbor (ČOV). „Pro nás představuje Pchjongčchang první ,first device‘ olympiádu. Zatímco v Soči a Riu de Janeiru jsme poskytovali hlavně pohled do  zákulisí, nyní budeme povinni zprostředkovat prostřednictvím sociálních sítí a mobilních zařízení komplexní zážitek a informační servis. Oproti předchozím olympiádám je náš nynější přístup mnohem strategičtější,“ uvádí v rozhovoru pro MediaGuru.cz Tomáš Houska, šéf Media House ČOV.

Za čtyři roky od olympijských her v Soči prošlo velkým vývojem i složení olympijského mediálního týmu. „V roce 2014 zajišťoval mediální servis i vlastní komunikační kanály na OH (tehdy Facebook, weby, mobilní aplikaci) tehdejší šéf komunikace Alexandr Kliment a k ruce jsme mu byli dva. Letos nás bude v Koreji pět specialistů na digitální komunikaci v synergii se šéfem celé komunikace Tiborem Alfoldim a tiskovou mluvčí Barborou Žehanovou, tedy celkem sedm lidí na sociální média i mediální servis,“ dokresluje změnu Tomáš Houska.  

Mediální pokrytí bude obecně bojovat s časovým posunem. Olympijský den bude v Pchjongčchangu rozdělen na tři bloky – první začne v 10 hodin dopoledne, druhý v 15 hodin odpoledne a poslední v 20 hodin večer korejského času. I kvůli časovému posunu se tak bude poslední olympijský blok v Česku odehrávat kolem poledne. „Ráno tak musíme být schopni uvést lidi do situace, co se během noci stalo. Ve chvíli, kdy sáhnou po mobilu, tam musí najít výsledky i příběhy našich sportovců s odkazem na vysílání České televize a Českého rozhlasu, aby věděli, kdy a kde české sportovce sledovat,“ vysvětluje Houska. „Nechceme tedy tradiční média opomíjet, část obsahu jim aktivně nabízíme, sdílet budeme i jejich články. Budeme promovat vysílání ČT a Českého rozhlasu, u kterého se těším na data, kolik lidí bude olympiádu poslouchat online a co udělá časový posun s celkovou poslechovostí. Bude to zajímavá případová studie do dalších dvou olympiád, které jsou rovněž v Asii,“ dodává Houska. Cílem je přinést lidem zážitek, pomoci jim zorientovat se v situaci a dokázat k olympiádě přivést mladou generaci.  

„Na každý den olympiády máme přesně připravený program. Víme, jaké příběhy budeme představovat, jak budeme zapojovat sportovce  i sportovní svazy. Využívat budeme jak Instagram, Facebook, YouTube, tak i náš web, vše budeme navzájem propojovat,“ říká Tomáš Houska. ČOV má přitom na Instagramu přes 35 tisíc sledujících, na Facebooku více než 363 tisíc fanoušků a na YouTube téměř 40 tisíc odběratelů. „Na sítích oslovujeme velmi různorodé publikum. Musíme být proto schopni komunikovat jak se sportovními fanoušky, kteří mají o dění přehled, tak s lidmi, kteří potřebují uvést do kontextu,“ říká Houska s tím, že obsah se tvoří i na základě datové analytiky, které se jeho mediální tým věnuje. „U nás tak mnohdy skórují příspěvky, které se do tradičních médií ani nedostanou. Například sedmnáctiletá vícebojařka Anna Karbechová nám pomohla udělat k dětské olympiádě na sociálních sítích lepší efekt než Roman Šebrle,  který je bohužel mladým generacím už cizejší a mnohem vzdálenější idol,“ doplňuje Houska.

Každou událost Media House zpracovává pro různé platformy. „V naší tvorbě je klíčové nejen vytváření obsahu, ale i to, jak ho dostat k lidem. Vždy tedy musíme daný obsah komunikovat jazykem dané platformy,“ popisuje Houska. Příkladem může být nedávné uvedení olympijské kolekce, jež bylo rozprostřeno do několika měsíců. Do návrhu kolekce byli letos zapojeni sami sportovci, kteří byli představeni na konci léta, první element kolekce – čepice Raškovka – následovala začátkem listopadu, o dva týdny později byla v prostoru pražské galerie Mánes odhalena celá kolekce. Výsledkem byl nejen velký mediální zásah v tradičních médiích, ale i na sociálních sítích. Na Instagramu probíhal desetiminutový živý přenos, který zhlédlo přes 12 tisíc lidí, další obsah byl přenášen přes InstaStories. Na Facebooku na ni reagovalo devět tisíc lidí. Na YouTube videa o kolekci nasbírala přes 23 tisíc zhlédnutí. Do šíření obsahu se zapojili i sportovci.

Konkrétně na Facebooku ČOV pracuje s nastavením publik podle věku. Uživatele nad 24 let oslovuje čistě českým sdělením, k mladším si dovolí i anglicismy. „Opíráme se přitom nejen o studie, ale i o čisté naslouchání jejich řeči. Proto jdu občas pracovat do Zetka nebo Alzy, abych poznal, jak se mezi sebou mladí baví,“ prozrazuje Tomáš Houska s tím, že ČOV nechce být pro mladé v roli učitele, ale kámoše: „K oslovení mladé generace potřebujeme, aby se ČOV stal ,youtuberem‘, stejně jako všichni naši sportovci. Jejich časová vytíženost jim to neumožňuje, proto je v této roli zastupujeme, spolupracujeme s nimi a přinášíme tak téma sportu na sociální sítě.  Konzumace videa nám roste nejen na desktopech a mobilních zařízeních, ale i na chytrých televizích.“

K pozici „youtubera“ má dopomoci na blížící se olympiádě i uvolnění pravidel fotografování a filmování v olympijské vesnici. Díky tomu budou moci sportovci, pod podmínkou, že nebudou propagovat své sponzory, z místa natáčet, fotit, živě vysílat či sdílet InstaStories.

Zároveň ČOV počítá s využíváním materiálů televizního kanálu, který v loňském roce spustil Mezinárodní olympijský výbor. Pod názvem Olympic Channel nyní vysílá v digitálním prostředí, ale není vyloučeno, že se časem zařadí i do terestrického vysílání. „Olympic Channel, jenž má na YouTube dva miliony odběratelů, má stejný cíl jako my – propagovat sport celoročně, a dokázat to, aby se stal společenským tématem i u mladých generací. Sir Martin Sorrell měl na toto téma zásadní přednášku na půdě Mezinárodního olympijského výboru. Jedním z hlavních komunikačních problému sportovního světa je, že mladí o sportu neví a skrze nové komunikační platformy se k nim dostává omezeně. My tomu čelíme a naší práci sleduje i Olympic Channel, s nímž pravidelně komunikujeme. V listopadu jsme s nimi jednali v Praze, v září byl u nich  v centrále i předseda ČOV Jiří Kejval,“ zdůrazňuje Houska. 

„Know-how ale samo o sobě nestačí, úspěšní můžeme být jen, když má stejný záměr celá naše organizace. To je ostatně rozdíl oproti většině olympijských výborů v zahraničí. Když se mě Olympic Channel ptal, jaktože jsme tak daleko, odpověděl jsem, že díky tomu, že digitální DNA má celá naše organizace napříč vedením ČOV a že jsme se nebáli vybudovat vlastní obsahový tým“ říká Houska. Media House, čítající osm stálých a několik externích zaměstnanců, tak úzce spolupracuje s tiskovým odborem i marketingovým týmem i dalšími složkami olympijského výboru. „Díky našim úspěchům na sociálních sítích dokážeme pomoci i olympijským partnerům. Sociální kanály i náš web se tak pro nás staly monetizačními nástroji,“ doplňuje.

-stk-