Baťa: Marketing v módě dnes bez influencerů dělat nejde

úterý, 30. ledna 2018, 14:20 Marketing MediaGuru

Baťa letos plánuje posun ve svém komunikačním konceptu, své místo budou mít opět influenceři.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

V loňském roce představila společnost Baťa svůj globální komunikační koncept „…& jsem s tím v pohodě“. Spolu s novou komunikací, využívající fotografií nohou focených z podhledu, se tradiční obuvnická značka pustila i do spolupráce s influencery, organizace eventů či limitovaných sérií pro festivaly. Letos koncept dozná posunu, a to jak vizuálně, tak mediálně.

„Koncept budeme letos rozvíjet na úrovni médií, poprvé ho dáme i do televize. Doposud byl k vidění pouze ve výlohách našich prodejen, na webu či v newsletteru, ale nyní chceme, aby měl masovější zásah,“ popisuje pro MediaGuru.cz marketingový ředitel Bati Ondřej Cedidla.

„Dále jsme také změnili styl focení. Nyní budeme fotit lidi v reálných situacích. Už dnes můžete vidět ve výlohách první ukázky s maminkou s dítětem v náručí či s mužem ve vlaku,“ přibližuje Ondřej Cedidla s tím, že cílem je především přiblížit se realitě. „Loni jsme mluvili o záměru demokratizovat módu, letos chceme přispět i k dostupnějšímu stylingu. Na našich fotografiích je proto styling dennodenní, neoficiální a zároveň vkusný. Také volíme různé tváře – potetovanou ženu, dívku na skateboardu, ženu, jež nemá dokonalou postavu, či muže s dredy,“ dodává.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

I v letošním roce bude Baťa pokračovat s eventy. Značka bude opět přítomna na festivalu Colours of Ostrava, ale na rozdíl od loňského roku, kdy  ve spolupráci s Milanem Caisem připravila limitovanou edici tenisek, uvede letos ze svého sortimentu něco jiného než boty. Také zopakuje na konci dubna svůj Baťa Fashion Weekend, který se z Prahy přesune do Milána.  A v plánu jsou i menší akce, kterými provázela ambasadorka značky Terezie Kovalová.

Terezii Kovalovou však letos nahradí nová tvář. „Opět jsme si vybrali zajímavou a sympatickou osobnost, která má naši značku ráda,“ říká Cedidla a prozrazuje jen to, že půjde s ohledem na hlavní cílovou skupinu Bati o ženu. „Muže chceme také zapojit, ale jen na úrovni mikroinfluencerů,“ doplňuje.

Na Instagramu nestačí zaplatit si reach, potřebujete autenticitu osobností, kteří se tam umí pohybovat.

Ondřej Cedidla

Influenceři, potažmo mikroinfluenceři, mají v marketingové strategii značky již od loňska své pevné místo. „Myslím si, že marketing v módě dnes bez influencerů dělat nejde,“ domnívá se Cedidla a zmiňuje, že módě se dnes v online prostředí nejlépe daří na Instagramu: „Na Instagramu nestačí zaplatit si reach, potřebujete autenticitu osobností, kteří se tam umí pohybovat.“ Značka proto nafotila vizuály pro svou kolekci Art SneakersNikol Moravcovou z tria Bloges Robes, na dalších menších kampaních spolupracuje s blogem Škola stylu, další influencery zapojí u příležitosti již zmíněného Baťa Fashion Weekendu.

Za účelem získání nových nápadů spolupracuje firma také Univerzitou Tomáši Bati ve Zlíně. Výsledky studentské semestrální práce na Fakultě multimediálních studií se tak kupříkladu promítne do letošní valentýnské kampaně, která bude pracovat se sloganem „Přijď singl a odejdi v páru“, jež bude provázat speciální prodejní akci. „Práce se studenty nám dává nejen spoustu nápadů, ale díky ní můžeme najít i mladé talenty,“ hodnotí Ondřej Cedidla.

-stk-