ČT odvysílá z OH jen 190 hodin, celou ji má Eurosport

čtvrtek, 1. února 2018, 08:35 Aktuality, TV MediaGuru

Oproti minulé zimní olympiádě přinese Česká televize tak třetinu vysílání.

Foto: IOC

Foto: IOC

Česká televize odvysílá z letošních olympijských her v Pchjongčchangu ve srovnání s minulostí pouze 190 hodin s možností jedné reprízy a zpravodajské přehledy. Kdo bude mít zájem o všechny sporty či virtuální realitu z olympiády, musí mít zajištěný Eurosport, jelikož majitelem evropských práv je společnost Discovery Communications.

Společnost Discovery Communications, jež Eurosport vlastní, získala od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) evropská práva na vysílání olympiád v letech 2018 a 2020, za což zaplatila 1,3 miliardy eur (téměř 35 miliard korun). Přeplatila tak i Evropskou vysílací unii, jež sdružuje veřejnoprávní média.

„Už se to stalo na hry v Riu i Soči, ale tam byl rozdíl v tom, že práva získal překupník, který udělal balíčky, a z hlediska vysílání se nic nestalo," řekl výkonný ředitel programu ČT Sport Jiří Ponikelský.

Tentokrát se situace změnila. Podle smlouvy s MOV musí Discovery zprostředkovat volně dostupně sto hodin ze zimních her bez opakování. ČT se povedlo smlouvu vylepšit alespoň na 190 hodin plus jedno opakování. „Šťastní nejsme. Žijeme v tom, že divák nebude spokojený," řekl Ponikelský.

Olympiáda může běžet pouze na ČT sport, Česká televize ji nemůže využívat v mobilních aplikacích a streamovat na webu může jenom právě aktuální televizní vysílání. Ze zimních her v Soči přitom vysílala Česká televize přes 700 premiérových hodin. „V porovnání s tím teď budeme vysílat tak třetinu," odhadl Ponikelský.

Kanál ČT sport bude kompletně zasvěcený olympiádě, a když nebudou přenosy z her, přijdou na řadu reportáže či pořady s olympijskou tématikou. Okolo 18. hodiny bude hodinový Velký přehled, který shrne dění a výsledky daného dne.

Stanice Eurosport bude hry vysílat v televizi na kanálech Eurosport 1 a 2 a kompletně na interaktivním Eurosport Player.  Ten slibuje zprostředkovat každou minutu her, všechny sportovce a sporty online.

Z letních her v Riu vysílala na sportovních kanálech přenosy také Nova, ale po prodeji práv Discovery Communications se jiné privátní televizní stanice k signálu nedostanou. „Jsme ze hry. Budeme se olympiádě věnovat ve zpravodajství," řekl ČTK vedoucí sportovního programu skupiny Nova Dušan Mendel.

-čtk-