Aprílové zprávy: Ulož.se, České moře nebo vzdušný kurýr

neděle, 1. dubna 2018, 10:15 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

První dubnový den využily některé firmy k oznámení aprílových novinek.

Produkt Ulož.se, zdroj: Ulož.to

Produkt Ulož.se, zdroj: Ulož.to

Ulož.to oznámila, že přichází na trh se zcela novou řadou produktů. Pod názvem Ulož.se představuje designovou řadu postelí s vestavěnou obrazovkou, reprosoustavou a datovým úložištěm. „V posteli trávíme až třetinu svého života, a je proto velmi důležité, aby splňovala veškeré naše potřeby. V tomto ohledu bylo na trhu doposud stále volné místo, které chceme novou produktovou řadou postelí zaplnit,“ objasnil Pavel Ležák, tiskový mluvčí značky Ulož.se.

Vizionářská mapa Seznam.cz, zdroj: Seznam.cz

Vizionářská mapa Seznam.cz, zdroj: Seznam.cz

Seznam.cz se u příležitosti 100. výročí založení Československa rozhodl ukázat, jak se jeho služby promění za dalších století. „Na mapách se uživatelé mohou podívat na nové České moře, teleportační stanice nebo Centrum pro transplantaci celého člověka. Ikony na mapě jsou doplněny o popisy, některé jsou dokonce propojené se službou Zboží.cz, kde si mohou lidé produkty detailně prohlédnout,“ uvedl Martin Jeřábek, manažer týmu Mapy.cz.

Zboží.cz nabízí 22 produktů z budoucnosti, deset z nich je propojených právě s aplikací Mapy.cz. „Ukazujeme, jak budou vypadat technologické novinky a produkty za 100 let, takže si na Zboží mohou lidé prohlédnout třeba UberTram nebo osobního avatara,“ říká Milan Šmíd, manažer Zboží.cz.

Budoucnost představují ve svých reportážích i redaktoři Televize Seznam. „Janek Rubeš ukazuje, jak bude v roce 2118 vypadat Lítačka a na co ji mohou Pražané využívat, Silvie Friedmannová zase komentuje, jak vznikalo České moře a jaké problémy způsobilo,“ dodává Jakub Unger, ředitel divize Zpravodajství a TV. Stejně jako při každé významné příležitosti nebo svátku se změnil i pes Krasty na hlavní stránce Seznam.cz. Na apríla je zobrazen v teleportu a při prokliku zavede uživatele právě na futuristické Mapy.cz.

Aprílové video Zážitky.cz

Zážitky.cz od 1. dubna zavádějí novou službu: doručování poukazů horkovzdušným balónem. Pilotní provoz dvou doručovacích balónů se zážitkovým logem odstartuje nejprve v oblasti Prahy a středních Čech, postupně se služba rozšíří na území celé republiky. Do tří let by společnost chtěla provozovat 111 takových balónů v hodnotě přes 100 milionů korun.

„Několik testovacích letů, které jsme zatím podnikli, nás utvrdilo v tom, že se vydáváme správnou cestou. Klienti byli nadšení. Ve srovnání s drony sice balóny mohou budit lehce zpátečnický dojem, ale je to stovkami let prověřená technologie, která v mnohém strčí do kapsy i moderní výstřelky jako drony nebo autonomní auta, která se mohou snadno porouchat. Nemluvě o tom, že balóny mají úplně jiné kouzlo,“ komentoval novinku šéf Zážitků.cz Jan Hájek.

Jeden balón zvládne v letní sezóně i třikrát denně rozdistribuovat až 150 balíčků v okruhu 20-30 km po směru větru. „Zatím to funguje perfektně zejména v satelitech a menších městech v okolí Prahy – na zahrady rodinných domů se doručuje nejpohodlněji,“ objasňuje Karel, pilot jednoho z balónů, a doplňuje: „Zvládáme ale i pražské centrum. Klientům voláme, aby včas mohli vylézt na ulici a zážitek si odchytit.“

Pořízení současných dvou balónů vyšlo Zážitky.cz přibližně na dva miliony korun. Cíl pořídit si do dvou let 111 balónů tak bude představovat minimálně stomilionovou investici. Podle majitele se ale jednoznačně vyplatí.

Česká kancelář pojistitelů zase ukázala, že technické výsledky povinného ručení se zásadně liší podle toho, v jakém znamení zvěrokruhu se klient narodil. Nejčastějšími viníky nehod jsou údajně raci a berani. Oproti tomu střelci, u kterých bychom vyšší nehodovost očekávali, bourají průměrně. Pozitivně se pak na četnosti nehod projevuje rozvážná povaha znamení vah a ryb.

Aprílová integrace PID, zdroj: PID

Aprílová integrace PID, zdroj: PID

Pražská integrovaná doprava (PID) informovala na svých facebookových stránkách o novince, která byla v tomto týdnu definitivně schválena vládou v demisi. Na základě dlouhodobých jednání s jednotlivými krajskými úřady, obcemi, dopravci a koordinátory, byla k termínu 1. července 2018 dohodnuta integrace celé České republiky do systému PID, pracovně nazývaná jako tzv. „Královská integrace“. Na jednu jízdenku mají lidé dojet odkudkoli kamkoli, s jakýmkoli dopravcem. Cestujícím se má výrazně usnadnit a zlevnit pohyb po vlasti. Každá oblast bude spadat do určitého tarifního pásma - prstenců kolem Prahy, kterých bude celkem 27.

Zdroj: FIT ČVUT

Zdroj: FIT ČVUT

Časopis  FIT ČVUT počítá pro letní sezonu s novým pořadem Programujeme s Jaromírem Soukupem, na kterém má spolupracovat s TV Barrandov.  

Pořad by měl běžet v pondělí v hlavním vysílacím čase. Jeho náplní by měly být základy programování a algoritmizace. „Doufáme, že tento krok pomůže zpopularizovat obor IT mezi širokou veřejností. Cílem této unikátní spolupráce není nalákat více studentů, ale ukázat, že IT je opravdu pro každého,“ říká děkan Fakulty informačních technologií ČVUT doc. RNDr. Ing. Marcel Jiřina, Ph.D.

Koncept formátu má být zcela originální. V každém díle se bude probírat některá ze základních konstrukcí jazyka C, obsah první série by měl v osmi týdnech pokrýt zhruba první polovinu látky předmětu Programování a algoritmizace (BI-PA1), vyučovaného v prvním ročníku bakalářského studia na FIT ČVUT.

-mav-