AKA: Lidé si jen kvůli zvučné značce zaměstnavatele nevolí

čtvrtek, 12. dubna 2018, 11:45 Aktuality, Marketing, Výzkum MediaGuru

Má-li zájemce o zaměstnání v ruce srovnatelné nabídky v tvrdých parametrech, síla značky rozhodne.

 

Rozhoduje-li se zájemce o zaměstnání o novém zaměstnavateli, hraje obliba značky svou roli, ale jen v případě, že má v ruce srovnatelné nabídky, co se finanční odměny a vzdálenosti pracoviště od místa bydliště týče. Vyplývá to z průzkumu Asociace komunikačních agentur (AKA), který vypracovala agentura Nielsen Admosphere. 

Pro svoji oblíbenou značku by ráda pracovala polovina z 303 dotazovaných, 17 % nemělo názor. Až 70 % respondentů by své oblíbené značce dalo přednost při rozhodování o budoucím zaměstnavateli. Výše vzdělání nehraje roli, zato Pražané se zdají být o něco většími „značkaři“ než zbytek republiky. 

Téměř tři čtvrtiny dotazovaných věří, že firmy – vlastníci známých značek – mají při hledání zaměstnanců výhodu. O něco vyšší je toto přesvědčení u vysokoškoláků.

I přesto faktor známé, oblíbené nebo důvěryhodné značky nemůže soupeřit s faktory, jako je finanční odměna, nefinanční benefity, vzdálenost od místa bydliště, popřípadě doprava do zaměstnání nebo parametry pracovní doby. 

„Ukazuje se, že většina zaměstnanců neupřednostní zaměstnavatele jen kvůli zvučné značce. Jakmile ale trh práce nabídne srovnatelné podmínky v tvrdých parametrech, bude síla značky tím, co rozhodne,“ říká Marek Hlavica, výkonný předseda Asociace komunikačních agentur.

V období, kdy na trhu citelně chybí pracovní síla a tvrdé parametry narážejí na hranici rentability firem, může tak být hodnota značky důležitým faktorem pro získávání pracovníků. AKA registruje výrazně větší poptávku po zakázkách, které budují značku zaměstnavatele, tedy její vnímání z hlediska potenciálních zaměstnanců, nikoliv zákazníků. Často za takovou poptávkou stojí oddělení lidských zdrojů společností. 

Základem budování zaměstnanecké značky je dlouhodobá, profesionální interní i externí komunikace. Její výsledky měří nejen průzkumy veřejného mínění nebo postojů zaměstnanců, ale promítají se také do účasti v soutěžích jako Zaměstnavatel roku. 

-stk-