O2 TV získala práva na všechny zápasy fotbalové ligy

pondělí, 18. června 2018, 17:05 TV MediaGuru

Nový ročník fotbalové ligy bude podstatněji než dosud zastoupený v placeném vysílání O2 TV Sport.

Tisková konference O2 TV, foto: MediaGuru.cz

Tisková konference O2 TV, foto: MediaGuru.cz

Společnost O2 získala od společnosti Pragosport, která zastupuje Ligovou fotbalovou asociaci (LFA), práva na televizní vysílání nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže na další čtyři roky, tedy do roku 2022. O2 získala práva i na online přenosy.

Novinkou nadcházejícího ročníku bude to, že O2 TV nabídne ve svém vysílání všechny zápasy z každého kola fotbalové ligy. Odvysílá je na svých placených stanicích O2 TV Sport a O2 TV Fotbal.

„Připravujeme čtyři televizní přenosy z každého kola. Máme domluveny speciální vysílací časy v pátek, v sobotu, v neděli a v pondělí. Další čtyři zápasy budeme vysílat v streaming kvalitě. Chceme je také zařadit i do O2 TV. Připravujeme i nové technologie. Poprvé využijeme tracab systém, díky kterému divák bude moci sledovat veškeré statistické informace o aktivitě hráčů v utkáních a 3D vizualizace," uvedl Marek Kindernay, výkonný ředitel O2 TV Sport

O2 TV si chce ponechat nejlepší a nejatraktivnější zápasy, maximálně jeden zápas by ale měla získat stanice šířená ve volném režimu (např. ČT sport). Jestli se ale alespoň jeden zápas z každého kola objeví na ČT, zatím není jasné.

Česká televize uvedla, že v minulém roce kontaktovala majitele televizních práv k 1. fotbalové lize a deklarovala svůj zájem podílet se na vysílání nejvyšší tuzemské soutěže i v následujících sezónách. „Navzdory tomu s námi o podmínkách prodeje práv dosud nikdo nejednal. Nastalá situace je pro nás nová a další kroky tak budou primárně předmětem interní diskuze, případně celkové revize vysílání klubového fotbalu v České televizi," reagovala mluvčí ČT Karolína Blinková. Dodala, že do těchto úvah je nutné zahrnout i aktuální vládní návrh novely zákona o DPH, který České televizi může odebrat 350 až 400 milionů korun určených na financování druhé vlny digitalizace, a může tedy vést k omezení šíře služeb, které Česká televize nabízí.

O2 TV má celkem odvysílat minimálně 105 přímých přenosů za sezonu, chybět nemají ani duely z nově hrané nadstavbové části. Oproti uplynulým třem sezonám, kdy O2 TV Sport vysílal první a čtvrtou volbu, se jedná o téměř dvojnásobný nárůst obsahu z českého fotbalu. Televizní vysílací časy nového ročníku jsou: pátek od 17:30 (v zimě) a 18:30 (v létě), sobota od 19:00 (17:00 zima), neděle od 18:00 (17:00 zima) a pondělní dohrávka od 18:00.

Navýšení obsahu znamená, že O2 TV Sport rozšiřuje svoji redakci o Tomáše Radotínského a Moniku Čuhelovou

„Po dlouhých jednáních jsme doběhli do cíle. Naší strategií je nakupovat nejatraktivnější sporty a přinést nejlepší obsah," uvedla na pondělní tiskové konferenci šéfka obsahu O2 TV Anna Lenerová.

Marek Kindernay, foto O2

Marek Kindernay, foto O2

Anna Lenerová, foto: O2

Anna Lenerová, foto: O2

Nový ročník nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže odstartuje 21. července pod názvem Fortuna liga. Od nového ročníku se mění hrací schéma, oproti dosavadním ročníkům se počet utkání rozšíří o nadstavbové play-off. O2 plánuje spustit k fotbalovému vysílání rozsáhlou marketingovou kampaň.

O2 získává touto dohodou další cenná vysílací práva. Už dříve oznámila zisk vysílacích práv Ligy mistrů na tři roky a také práva na vysílaní hokejové extraligy na šest let. 

Česká televize má do roku 2022 zajištěna práva na zápasy české fotbalové reprezentace, na zápasy Evropské ligy s právem první volby do roku 2021. Vlastní i práva na zápasy v nové soutěži Liga národů UEFA, závěrečný turnaj EURO 2020 a mistrovství světa z Kataru v roce 2022. 

-mav-