Biopotraviny rostou, nejvíce pod privátními značkami

pátek, 3. srpna 2018, 15:00 Marketing, Retail MediaGuru

Privátní značky v oblasti biopotravin rostou rychleji než zbytek trhu. Přispívá k tomu příznivá cena.

Zdroj: Albert

Zdroj: Albert

Čechům se v současnosti daří. Stále více se také zajímají o své zdraví, o to, co jedí, a citlivěji vnímají kvalitu potravin. V souvislosti s tím u nás roste i kategorie biopotravin, které jsou k dostání nejen ve specializovaných obchodech, ale i v řetězcích. Biopotravinám a dalším alternativním produktům vymezují na své prodejní ploše čím dál více prostoru, kde vedle značkových výrobků nabízejí i vlastní značky.

Podle údajů maloobchodního auditu výzkumné agentury Nielsen přesáhly tržby za balené biopotraviny v období od loňského června do letošního května 1,5 miliardy korun, což představuje meziroční růst 8,5 %. V tržbách rostou dokonce meziročně rychleji než celý koš potravinářských kategorií, jehož obrat se meziročně zvýšil pouze o 4,5 %. I přesto však bio kategorie tvoří v prodejnách s potravinami i drogistickým zbožím z jejich celkového obratu jen necelé procento (0,9 %).

Obratově je nejvýznamnější hotová dětská výživa, kde bio produkty tvoří až 13 % z celkových tržeb bio skupiny. Následují kuchyňské oleje (7 %), čerstvé mléko (6 %), jogurty (5 %) a suchá dětská strava (4 %).

Zajímavostí je, že z celkového obratu bio potravinářského koláče tvoří privátní značky jednotlivých řetězců téměř polovinu (44 %), tedy 667 milionů korun. Pro srovnání, před rokem to bylo „jen“ 36 % a před dvěma lety 27 %.

Úspěch privátních značek v poslední době tkví především v tom, že se pod jejich hlavičkou obecně dražší bio produkty stávají pro spotřebitele cenově lákavější.

Dalším důvodem je čím dál bohatší nabídka ze strany řetězců, které v poslední době opravdu nelenily. Kaufland uvedl před dvěma lety dvě nové privátní značky K-Bio a K-take it veggie, Albert zařadil značku Nature’s Promises a Billa letos investovala do rebrandingu své značky Naše bio. Lidl svým bio výrobkům věnoval samostatný regál a širokou nabídku má pod značkou Organic také Tesco. Z drogistických hráčů se na biopotraviny soustředí dm drogerie markt se svou značkou dm bio a Rossmann s EnerBio.

A v neposlední řadě se na stále zvyšujícím obratu podílí i marketingová podpora, kterou svým privátním značkám obchodní řetězce poskytují. Ve své komunikaci zdůrazňují nejen přijatelnou cenu a dostupnost, ale zaměřují se především na inspiraci v podobě zdravých receptů. Ty nabízí na svých sociálních sítích například Albert se svou značkou Nature’s Promise nebo dm drogerie markt pro dm bio.

Výhled do budoucnosti biopotravin je navíc velmi optimistický. Podle globálního odhadu společnosti Allied Market Research by měla tato kategorie do roku 2022 vyrůst o 16,4 %. Rozšiřovat se bude její nabídka i dostupnost, přičemž pozitivní vliv na ni bude mít také stále oblíbenější rostlinná strava, rostoucí zájem o funkční potraviny a zvyšující se požadavky spotřebitelů na původ i způsob zpracování výrobků. Spotřebitelé budou více slyšet na produkci malých farem, transparentní chování firem, ale i jejich schopnost přemýšlet cirkulárně, tedy s minimalizací odpadů.

-stk-