Prosecco se stalo pro Čechy dostupným luxusem

úterý, 31. července 2018, 16:00 Marketing MediaGuru

Prosecco si v posledních letech získává oblibu po celém světě, loajalitu k jednotlivým značkám však lidé příliš nemají.

Zdroj: FB Prosekárna

Zdroj: FB Prosekárna

Prosecco v poslední době boduje. Rok co rok získává na oblibě po celém světě, což ukazuje i skutečnost, že je čím dál běžnější přinést na party místo lahve vína právě tento italský šumivý nápoj původem z Benátska či Furlanska. Dřívější chudý příbuzný francouzského šampaňského si pomalu, ale jistě vydobývá svůj prostor, a to ve světě i u nás. 

Konzumace prosecca se globálně zvyšuje. V roce 2016 bylo podle údajů Svazu certifikovaných výrobců prosecca (Prosecco DOC Consorzio) vyrobeno 3,55 milionů hektolitrů, přičemž 75 % z toho šlo na export. V loňském roce se produkce měla ještě o 5 až 7 % navýšit a údajně překonat i svého francouzského soupeře. Největším odbytištěm je dnes Velká Británie, kde se vypije každá třetí sklenička na světě – jen loni Britové spořádali 112,7 milionů lahví. Na druhém místě je USA, kde se předpokládá, že v příštích pěti letech prodej tohoto šumivého vína stoupne ještě o 36 %, a třetí příčka náleží Německu. Spotřeba však roste i v Česku: podle dat agentury Nielsen stoupla v letech 2016 až 2017 o více než 50 %. 

„Lidé oceňují jeho svěžest a lehkou, nekomplikovanou chuť,“ vysvětluje důvod úspěchu prosecca Marek Žižkovský, manažer značky Mionetto pro český trh. Dalším důvodem je i jistý pozitivní a optimistický nádech, který s sebou italské bublinky nesou, a nepochybně i příznivá cena. 

Proseccu se navíc povedlo překročit limity šumivých nápojů, které jsou konzumovány především při slavnostních okamžicích. Italský nápoj si totiž lidé rádi dají nejen na oslavě narozenin nebo svatbě, ale i během dne jen tak k jídlu, čemuž napomáhá i to, že se prodává po skleničce častěji než šampaňské nebo sekty. K jeho oblibě přispěly nepochybně také populární míchané nápoje – například Aperol Spritz, které se v našich končinách začalo ve velkém pít zhruba před pěti lety a jež tvoří prosecco spolu s hořkosladkým aperitivem a sodou, nebo Hugo se sodovkou a bezinkovým sirupem. 

V neposlední řadě se na nárůstu spotřeby podílí i specializované podniky, jako je Prosekárna, která se snaží svými aktivitami edukovat jak své zákazníky, tak HORECA klienty. Svou první pobočku otevřela před pěti lety, dnes už má tři v Praze a jednu v Pardubicích. „Rádi bychom Prosekárny otevřeli i v dalších městech, například v Plzni nebo Brně, ale z důvodu nepříliš zajímavé nabídky prostor zůstáváme pouze u plánů. Mimopražští milovníci bublinek ale o prosecco z Prosekárny ochuzeni nejsou, mohou si jej objednat na našem e-shopu,“ popisuje za Prosekárnu Marie Gallardo. 

Kromě přímé komunikace při obsluhování zákazníků, kteří dostanou o objednaném nápoji všechny potřebné informace, se Prosekárna soustředí na sociální sítě a také každý rok pořádá degustační akci Milujeme prosecco. Před nedávnem už proběhl její pátý ročník a návštěvnost se rok od roku zvyšuje. „Letos jsme bohužel doplatili na odpolední velmi silný déšť, který festival překazil v tom nejlepším. Věříme, že návštěvnost by byla jinak rekordní,“ komentuje Gallardo. 

Značky prosecca zatím lidé příliš nevnímají

Problém, který však nastává s rychlým nárůstem spotřeby prosecca, spočívá v tom, že kromě výběrových kvalitních produktů, které nabízí Prosekárna či značky typu Mionetto, Bisson, Valdo, Ruggeri nebo Bortolin, se na trh dostanou i ty nekvalitní. Spotřebitelé se navíc v této kategorii podle značek příliš neorientují, nejsou vůči nim loajální a produkty si vybírají především podle ceny. 

„Češi vnímají prosecco hlavně jako celou kategorii, samotné značky tolik nevnímají,“ potvrzuje za Mionetto Marek Žižkovský a dodává: „Ale právě to vidíme jako velký potenciál pro brandovou komunikaci v oblíbené kategorii, která u nás ještě není tímto způsobem tolik propagována.“

Venkovní reklama značky Mionetto, zdroj: Bohemia Sekt

Venkovní reklama značky Mionetto, zdroj: Bohemia Sekt

Mionetto, které na český trh distribuuje společnost Bohemia Sekt, představuje jedinou značku prosecca na tuzemském trhu, jež investuje do mediální komunikace. Využívá reklamu v outdooru, v místě prodeje a také na sociálních sítích, přičemž cílí především na mladší obyvatele větších měst ve věku 25 až 35 let se středoškolským či vyšším vzděláním. Díky tomu se stala za tři roky od vstupu do České republiky ve své podkategorii „spumante“ jedničkou, a to i bez nutnosti nižší ceny. 

Prosecco se už nyní stalo u nás synonymem pro dostupnější a každodenní luxus. A stále má potenciál k růstu.

-stk-