Flema: Úspěch na OH zvyšuje hodnotu sportovce až trojnásobně

pondělí, 8. října 2018, 17:40 Reklama, Aktuality MediaGuru

Na letošní konferenci Flema se diskutovalo i o vlivu sportovců na hodnotu značek.

Zleva: Martin Filip, Martina Sáblíková, Petr Hercík a Zdeněk Hašek

Zleva: Martin Filip, Martina Sáblíková, Petr Hercík a Zdeněk Hašek

Až trojnásobně se může zvýšit hodnota sportovce poté, co se mu podaří získat první olympijskou medaili, zaznělo mimo jiné na čtvrteční diskusi na konferenci Flema 2018. Diskuse se věnovala vlivu influencerů na značku. Vzhledem ke složení panelu, ve kterém vystoupila i trojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková, se mluvilo především o vztahu sportovců, partnerů a značek.   

Jak na úvod uvedl Zdeněk Hašek, v současnosti business unit manager Alza.cz, dlouhodobý vztah sportovce s konkrétní značkou může nést ovoce i přesto, že se v kariéře sportovce vyskytnou potíže. Značka Nike, která se spojila s golfistou Tigerem Woodsem, udělala podle dat, které Zdeněk Hašek prezentoval, dobře, že s Woodsem zůstala i v časech, kdy se provalila jeho nevěra. „Nike ztratila šest měsíců po skandálu 105 tisíc zákazníků, kteří kupovali Woodsovy golfové míčky. Ale ztráty by byly ještě větší, pokud by Tigera opustila, zisk by se podle studie Mellon University snížil o 1,6 mil. USD. Od roku 2000 Nike získala nových 4.5 mil. zákazníků a vydělala 60 mil. USD," doložil.

Podle Petra Hercíka, ředitele agentury Sport Invest Marketing, je nejtěžší zajistit dopředu sportovcům rozpočet na sezónu, vytvářet vztah s partnery a být v kontaktu s potenciálními partnery. „Konkurence je veliká, počet sponzorů je omezený. Netvoříme sportovce uměle, snažíme se mu pomoci v aktivitách, na které nemá čas,“ popsal. Dodal, že český národ má ve zvyku oslavovat maximální úspěchy. „Když sportovec uspěje, tak zásadně zvedá hodnotu značky. Olympijský úspěch až ztrojnásobuje hodnotu sportovce. Někdy ale chybí přesah, jde o jednorázový úspěch a sportovec zapadá,“ nastínil Petr Hercík. Proto je podle jeho slov potřeba hledat příležitosti pro publicitu, aby byla šance vykreslit celý sportovcův příběh.

Martin Filip, brand manager společnosti Tipsport, zmínil čtyři základní pilíře, které firma pro budování důvěry mezi sportovcem a značkou využívá. Za prvé dbá na to, aby se ve všech spotech značky objevily tváře sportovců, za druhé je potřeba promyslet strategii PR a způsob komunikace na sociálních sítích, za třetí jsou podstatné eventy (včetně osobních kontaktů sportovců) a za čtvrté je to v případě Tipsportu komunita sázkařů, jejíž součástí jsou i sportovci. „Výběr člověka musí být na vaší straně. Musíte si říct, co očekáváte,“ vzkázal marketérům.

Martina Sáblíková si uvědomuje důležitost marketingových aktivit. Sportovci mají podle jejích slov svým partnerům vracet to, co do nich vložili. Podstatná je důvěra a domluva mezi partnerem a sportovcem. „Agentura zná sportovce a jeho zájmy. Snaží se o předvýběr, proto se ke mně dostávají jen značky a partneři, se kterými spolupráce probíhá hladce. Nezasahuje mi to do sportovního života,“ přiblížila. Zároveň podotkla, že bez sponzorských partnerů by neměla takové podmínky pro rozvíjení svých schopností a bez nich by se nedostavily ani výsledky v podobě sportovních úspěchů.

-mav-