Vánoční trhy v centru Prahy letos poprvé s chytrými koši

neděle, 2. prosince 2018, 08:30 Aktuality, Retail MediaGuru

S novým logem a pohádkovými motivy se budou letos spojovat adventní trhy v centru Prahy. Zároveň budou klást důraz na ekologičnost.

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze, zdroj: Taiko

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze, zdroj: Taiko

Vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí se letos představí s novým logem a novými dekoracemi. Logo od autora Pavla Šťastného, odkazující na tradici foukaných ozdob a pečených perníčků, doplní dekorace inspirované pohádkami, zejména motivy ze Tří oříšků pro Popelku. Vůbec poprvé využijí trhy také chytré odpadkové koše a jídlo i pití bude servírované v 100% bio kompostovatelného nádobí. 

Barevně budou trhy, které budou probíhat od 1. prosince 2018 do 6. ledna 2019, laděny do kombinace zlaté, červené a bílé. Ve štítech prodejních stánků se objeví pohádkové motivy, jako jsou holoubci a princeznovské šaty. Dominantou se stane tradičně vánoční strom na Staroměstském náměstí, který letos pochází z obce Rynoltice v Libereckém kraji. Ozdobí ho 4,5 km led světelných řetězů v teplé bílé barvě, 30 kusů obřích zlatých rolniček, bílých zvonků, lískových oříšků a holoubků. Pod stromem bude umístěn dřevěný Betlém a sto let staré sáně. Návštěvníci si budou moci také pořídit selfie ve fotokoutku s Popelčiným střevíčkem, vyrobeným ze dřeva. 

Nové logo vánočních trhů v centru Praha od Pavla Šťastného, který vytvořil i logo Občanského fóra, zdroj: Taiko.

Nové logo vánočních trhů v centru Praha od Pavla Šťastného, který vytvořil i logo Občanského fóra, zdroj: Taiko.

Trhy letos rovněž budou klást maximální důraz na ekologický rozměr, jehož cílem je výrazně snížit množství odpadu. Z tohoto důvodu zavádí 100% bio kompostovatelné nádobí, a to v celém rozsahu používaných kusů. Součástí budou i speciálně označené chytré koše BigBelly, které jsou připojeny na Wi-Fi. Samy budou prostřednictvím lisování snižovat objem odpadu a monitorovat i hlásit svou naplněnost. „Bereme letošní rok jako pilotní. Na celém projektu spolupracujeme se dodavatelm nádobí firmou Dekos, společností Compag, která bude generovaný odpad likvidovat, i s Fakultou chemickou brněnské VUT, jež nám pomůže celý projekt vyhodnotit. Výsledky pro nás budou sloužit jako východisko pro další roky,“ popisuje za pořadatelskou společnost Taiko Michal Navrátil. 

100% bio kompostovatelné kelímky, zdroj: Taiko

100% bio kompostovatelné kelímky, zdroj: Taiko

Po celou dobu trhů bude na multifunkčním pódium na Staroměstském náměstí probíhat hudební a kulturní program. Návštěvníky čekají živá vystoupení folklórních profesionálních i amatérských souborů z České republiky i ze zahraničí. Na velkoplošné projekci budou promítány pohádky a dětské večerníčky. Prostor je věnován i charitativním projektům, například „Rozsviťte s námi Prahu“ od Hitrádií, „Radio srdcem pro život dětem“ Evropy 2, „Česko zpívá koledy“ Deník.cz a „Patron dětí, zdravotně a sociálně znevýhodněné děti“. 

-stk-