MTG bulharskou Novu PPF neprodá, jedná s jinými zájemci

pondělí, 7. ledna 2019, 16:20 TV MediaGuru

Prodej bulharské televize Nova tuzemské skupině PPF zkrachoval na nesouhlasu regulačního úřadu.

Bulharská TV Nova, foto: Nova BG

Bulharská TV Nova, foto: Nova BG

Švédská společnost MTG oznámila, že odstoupila od loni uzavřené dohody se skupinou PPF o prodeji bulharské televizní skupiny Nova. Zdůvodnila, že rozhodnutí odstoupit od dohody následuje po verdiktu bulharského regulačního úřadu, který dohlíží na hospodářskou soutěž. Rovněž také vypršel prodloužený termín plánovaného uzavření celé transakce.

„MTG zahájila jednání s dalšími zájemci ohledně podílu v největší bulharské komerční televizi,“ informovala dále švédská společnost. MTG předpokládá, že v březnu rozdělí svá aktiva do dvou firem – MTG a NENT Group – s tím, že bulharská TV Nova zůstane součástí MTG do ukončení prodeje.

MTG se s PPF na prodeji Novy dohodla před necelým rokem, televizi měla získat stoprocentně. Bulharský regulátor ale loni v létě prodej zablokovalNova je jednou ze dvou hlavních komerčních televizí v Bulharsku. Patří pod ní sedm televizních stanic a 19 online médií, které dohromady vytvářejí obrat ve výši 991 mil. SEK (cca 2,5 mld. Kč) a provozní zisk ve výši 195 mil. SEK (cca 0,5 mld. Kč). Zaměstnává 650 lidí. Její hlavní konkurencí je bTV, která patří společnosti CME, vlastníka tuzemské skupiny Nova.

Švédská mediální skupina dále uvedla, že od finanční skupiny Nordea si zajistila financování v hodnotě 1 mld. SEK (cca 2,5 mld. Kč). Peníze chce využít na další rozvoj digitálních aktivit a pokračovat tak v transformaci z klasické mediální společnosti do poskytovatele digitální zábavy. Prodej bulharské Novy má být součástí této strategie, dodala dále.

Skupina PPF se chce podle svého vyjádření nadále v Bulharsku věnovat rozvoji svých telekomunikačních aktiv ve společnosti Telenor, kterou loni získala v Maďarsku, Bulharsku, Černé Hoře a Srbsku.

MTG už předloni na podzim dokončila prodej svých aktivit v Pobaltí. Kupcem jejích společností v Estonsku, Litvě a Lotyšsku se stala Providence Equity Partners, majitel litevského a lotyšského mobilního operátora Bite. 

Českou televizní stanici Prima, kterou vlastnila z poloviny, prodala v předloňském prvním čtvrtletí. Kupujícím se stala firma Denemo Media,vlastněná Vladimírem Komárem a Ivanem Zachem. Před tím se stáhla také z maďarského trhu a ve stejném roce i z ruského trhu.

-mav-