Nejsilnější v distribuci titulů jsou Mafra, CNC a VLM

středa, 6. března 2019, 14:05 Tisk MediaGuru

Celkové distribuované náklady tištěných titulů měly loni nejvyšší Mafra, Czech News Center a Vltava Labe Media.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Další srovnání ukazuje, že trhu tištěných titulů vládnou v českém prostředí především tři vydavatelské subjekty: Mafra. Czech News Center (CNC) a Vltava Labe Media. Vyplývá to z porovnání celkového počtu prodaných a distribuovaných titulů na českém trhu v loňském roce.

Jak už jsme dříve informovali, z pohledu prodaných nákladů (tedy všech započítaných prodaných kusů), je nejsilnějším subjektem CNC před Mafrou a VLM. Pokud se do výpočtu zohlední i další distribuované tituly, tj. tituly zdarma, dosáhne na nejvyšší podíl v celkovém prodaném a distribuovaném nákladu společnost Mafra (především díky deníku Metro a týdeníku 5plus2) před CNC a VLM.

Stejně jako v případě statistiky prodaného nákladu jsou výsledné podíly ovlivněny přítomností v auditu ABC ČR. Pokud vydavatelé některé z titulů neuaditují, nejsou ve statistice zohledněny. 

Podíl vydavatelství na prodaném a distribuovaném nákladu 2018

Zdroj: ABC ČR

Uvedené pořadí (Mafra, CNC a VLM) platí také v případě podílu vydavatelů na čtenářském trhu, tedy podle počtu čtenářů, které oslovují svými tituly. Zde je nejsilnější Mafra, následují CNC a VLM.

-mav-