Skylink neuspěl se svou žádostí o terestrické frekvence

pátek, 7. června 2019, 07:35 TV MediaGuru

Skylink usiluje o placený multiplex v terestrickém vysílání DVB-T2. Zatím je neúspěšný.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Satelitní operátor Skylink, resp. jeho mateřská společnost M7 Group, prozatím neuspěla se svou žádostí adresovanou Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ), ve které vyjádřila zájem o terestrické frekvence v rozsahu nejméně dvou multiplexů. Novináře o tom na čtvrtečním odpoledním setkání informoval Jaromír Glisník, předseda představenstva M7 Group.

„ČTÚ na naši žádost odpověděl, že je vázán Technickým plánem přechodu, který počítá s prodloužením přídělů stávajícím držitelům. Dalšími žádostmi se bude zabývat až po dokončení přechodu na DVB-T2,“ vysvětlil Glisník. M7 Group (kterou kupuje firma Canal Plus) nedávno ČTÚ odpověděla, že má nadále zájem o frekvence dvou multiplexů po jejich expiraci v květnu 2021 (za předpokladu, že Evropská komise neschválí bezplatné prodloužení stávajícímu držiteli).

Skylink loni v říjnu avizoval svůj záměr ucházet se o placený multiplex v terestrickém vysílání DVB-T2. Očekává totiž, že platforma DVB-T2 nezůstane bezplatná a že v ní tedy bude prostor pro placenou televizi.

Satelitním operátorům vystupujícím pod asociací ČASO (Skylink, Digi CR) se také nelíbí, že se uvolňování pásma 700 MHz spojuje v Česku s přechodem na digitální terestrické vysílání DVB-T2. „Správně se má mluvit o konci vysílání DVB-T. To je problém, který se řeší, nikoli zavádění DVB-T2. Nepřipouští se, že by někdo přešel z terestriky na jinou platformu. Nám to nepřipadá normální, že se přechází na DVB-T2,“ reagoval Glisník. Ten by přivítal, kdyby stát vedl informační kampaň, která by byla technologicky neutrální a nepropagovala tak digitální platformu DVB-T2 jako jediné řešení, jak si po odevzdání pásma 700 MHz zajistit příjem televizního signálu.

ČASO už v létě roku 2016 podala k Evropské komisi stížnost ohledně postupu státu při uvolňování spektra 700 MHz. Satelitním operátorům vadí, že zvolené řešení (tj. přechod na DVB-T2) není podle jejich názoru technologicky neutrální a má zvýhodňovat terestrickou platformu na úkor jiných způsobů distribuce.

Satelitní operátoři a České Radiokomunikace, jakožto operátor terestrického digitálního vysílání, jsou dlouhodobě v názorovém sporu a každá ze společností bojuje „za svoji“ platformu. Čtvrteční setkání s novináři se tak nezvykle uskutečnilo za přítomnosti právníků obou stran – satelitních operátorů i Českých Radiokomunikací.

-mav-