P&G pokračuje v revizi marketingu a zvyšuje tržby

středa, 7. srpna 2019, 07:50 Marketing MediaGuru

Jeden z největších reklamních zadavatelů na světě pokračuje ve svém odklonu od klasického modelu s agenturami.

Foto: Procter & Gamble

Foto: Procter & Gamble

Při oznámení čtvrtletních výsledků společnosti Procter & Gamble, do jejíhož portfolia patří mimo jiné značky Gillette, Old Spice, Pantene, Always, Pampers nebo Ariel, se mluvilo i o marketingu. Tržby meziročně vzrostly o 4 % a dosáhly výše 17,09 miliard dolarů (396,6 mld. korun). Navýšení přichází poté, co společnost začátkem letošního roku výrazně změnila svůj přístup k marketingu.

Zatímco v minulosti si zajišťovala P&G marketingové služby standardně přes různé externí dodavatele v podobě agentur, nyní je soustředí více do firmy. V lednu přistoupila například k novému modelu mediálního nákupu a plánování. Dosavadní mediální agentury – Carat aHearts & Science – se musely zúčastnit interních tendrů, kde se utkaly s in-house týmem firmy. Výsledkem je, že interně si P&G zajišťuje podle serveru AdWeek například nákup pro kategorii ústní hygieny.

Nové nastavení agenturního fungování si P&G pochvalovala již po prvním čtvrtletí, kdy zveřejnila, že na agenturních a produkčních fee ušetřila 165 milionů dolarů, které obratem investovala zpět do marketingu. Podle vyjádření společnosti dává nový model značkám větší míru kontroly i flexibility nad mediálním plánováním, nákupem digitálního prostoru a investicemi do programatické reklamy.

Během letošního festivalu Cannes Lions oznámila společnost, že mění i svůj přístup ke kreativě. „Příliš dlouho byl svět propagace světem samotným pro sebe, odděleným od ostatních tvůrčích oborů a vzdaloval se zákazníkům. Je čas přehodnotit kreativní přístup, aby se reklama změnila,“ řekl Marc Pritchard, ředitel značek společnosti Procter & Gamble, s tím, že z tohoto důvodu se firma spojuje prostřednictvím partnerství s různými osobnostmi či týmy ze světa žurnalistiky, filmu, hudby nebo technologie, například se zpěvákem Johnem Legendem či společností Thrive Global Arianny Huffingtonové.

Jak zdůraznili zástupci společnosti na konferenčním hovoru s akcionáři, síla společnosti roste zejména ve výkonnostním marketingu, díky kterému získává vlastní data. Podle CEO P&G Davida Taylora disponuje firma po celém světě více než miliardou uživatelských profilů, což ji umožňuje lépe cílit své kampaně, a očekává, že se v tomto směru bude dále rozvíjet.

-stk-