Sens: Produkty z cvrčků nejlépe vnímají mladí z měst

středa, 18. září 2019, 15:30 Marketing MediaGuru

Česká firma Sens rozšiřuje portfolio svých výrobků s cvrččí moukou. Nejlépe její produkty vnímá mladá generace ve městech.

Zdroj FB Sens Bar

Zdroj FB Sens Bar

Firmu Sens založil Radek Hušek s Danielem Vachem před čtyřmi lety. Na začátku byla kniha Jedlý hmyz od OSN, z níž vzešel nápad vyrábět výživné potraviny z udržitelné bílkoviny. Dnes je na českém a německém trhu k dostání pod jejich značkou několik druhů proteinových tyčinek a také slané crackery s cvrččí moukou. Brzy přibudou další dvě novinky, mezi nimi i těstoviny.  

Svou značku Sens se oba zakladatelé snaží stavět spíše než na exotické hmyzí ingredienci na poměru výživné hodnoty s dopadem na planetu. „Eko firmy často komunikují způsobem: dobré pro vás, dobré pro planetu. My si myslíme, že těchto pozitivních blábolů už bylo dost,“ vysvětluje na dotaz MediaGuru.cz Radek Hušek s tím, že ve svém přístupu chtějí být především proaktivní. „Proto jsme postavili vlastní cvrččí farmu, na které je naší vizí snížit cenu této udržitelné bílkoviny na minimum. Pro teď víme, že si zákazníci naše produkty nekupují, protože by chtěli jíst cvrčky, ale kvůli udržitelné bílkovině s minimálním dopadem na planetu,“ dodává. 

V komunikaci se značka doposud soustředila na PR, online a eventy. „Chceme, aby co nejvíce lidí ochutnalo produkt s cvrččí moukou. Pak totiž většinou zjistí, že v tom vlastně není žádný problém a jakýkoliv strach je zbytečný,“ popisuje Hušek. Díky tomu se přístup českých spotřebitelů k produktům z hmyzu postupně mění. Nejlépe je vnímá mladá generace z měst. U starších lidí na venkově však stále většinou pohoří. „Obecně ještě více naše produkty ocení lidi s aktivním životem, kteří vidí benefit v kvalitní bílkovině v produktech, nebo různí vegetariáni, vegani, flexateriáni, kteří se snaží nejíst maso ať už z ekologických, nebo morálních důvodů. V obou případech totiž cvrčci vychází lépe než třeba krávy,“ říká Hušek.

Novinkou značky Sens jsou slané cvrččí proteinové krekry, zdroj: FB Sens Bar.

Novinkou značky Sens jsou slané cvrččí proteinové krekry, zdroj: FB Sens Bar.

Na českém trhu jsou tyčinky Sens k dostání ve specializovaných obchodech nebo sportovních zařízení, například v tělocvičně Železná koule, v jógovém studiu Namastery nebo posilovně Fitness Victory. Zakoupit je lze také v restauraci Eska, na Rohlik.cz a cvrččí chléb i v řetězci Penny Market. Cena tyčinek se pohybuje mezi 50 a 80 korun, jedno balení krekrů vyjde na 50 korun a 250 g cvrččí mouky vyjde maximálně na 350 korun.  

Kromě toho jsou produkty Sens vyváženy i do zahraničí. „V začátku firmy jsme se zaměřili na Velkou Británii a Německo, ale brzy jsme viděli, že tak velké a těžké trhy naráz neutáhneme. Stálo nás to spoustu úsilí a nakonec jsme po poměrně jasné zpětné vazbě rozhodli zaměřit na německý trh,“ popisuje Radek Hušek. 

V Německu se podařilo firmě rychle dostat do prémiového řetězce tegut, který již v 70. letech začal jako první prodávat výrobky v bio kvalitě. „Máme kancelář v Berlíně, kde se také prodáváme v různých specializovaných obchodech, ale klíčový partner je zejména supermarket Edeka, což je velká franšízová síť, která je jasným hráčem číslo jedna. Na podpoře prodejů pracujeme velmi intenzivně a zatím nás oba tito retaileři dávají do širší a širší sítě, což považujeme za úspěch,“ líčí Hušek. 

Ostatně produktům Sens věří i online supermarket Rohlik.cz, který má ve své nabídce celé portfolio značky. „Výrobky s obsahem cvrččí mouky nejsou pouze módní trend, ale je to rovněž příležitost vidět, jak se posouvá vnímání zákazníků. Vždyť před nedávnou dobou lidé také nebyli zvyklí jíst syrovou rybu a dnes je sushi delikatesa,“ myslí si manažer nákupu čerstvých potravin internetového prodejce Michal Perlík. 

Na českém trhu není Sens jediným hráčem, jenž využívá cvrččí mouku. Těstoviny z ní vyrábí také značka Terraz. Ve světě je pak firem, které nabízejí hmyzí produkty, desítky. V Rakousku například je k dostání pod značkou Zirp hmyzí snacking, v Dánsku a ve Finsku vznikají hmyzí čokoládové bonbóny, a v Belgii vyrábí z hmyzu dokonce pivo

-stk-