Apple spouští streamovací televizi Apple TV+

pátek, 1. listopadu 2019, 08:45 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Od pátku 1. listopadu se mezi poskytovatele streamovacích TV služeb zařazuje i Apple. Jeho služba Apple TV+ je dostupná i českým divákům.

Zdroj: Apple

Zdroj: Apple

Americká technologická společnost Apple spouští od 1. listopadu 2019 novou streamovací službu Apple TV+, která má konkurovat mimo jiné online poskytovateli filmů Netflix nebo HBO Go. Firma uvedla, že službu rozjíždí s měsíčním rodinným předplatným 4,99 dolaru (114,20 Kč), v České republice činí 139 korun.

Apple je odhodlaný vsadit v Apple TV+ na vlastní tvorbu. Na úvod představuje seriál The Morning Show s Jennifer Anistonovou v hlavní roli a seriálové sci-fi drama See. Šéf společnosti Tim Cook v září slíbil, že každý, kdo si pořídí zařízení od Apple, včetně iPhonu, iPadu nebo počítačů, dostane roční předplatné zdarma.

Podle informací firmy je Apple TV+ dostupná ve více než 100 zemích a oblastech. Pořady Apple Originals budou otitulkované nebo nadabované do téměř 40 jazyků a budou obsahovat skryté titulky nebo titulky pro neslyšící a nedoslýchavé. Seriály a filmy v Apple TV+ budou v osmi jazycích dostupné i se zvukovými popisy.

Společnost uvádí, že v Apple TV+ lze streamovat původní pořady Apple Originals bez reklam a na vyžádání. Slibuje rovněž, že každý měsíc bude v Apple TV+ uvádět nový původní obsah.

Předplatné zahrnuje přístup až pro šest členů rodiny v rámci Rodinného sdílení. Každý může sledovat vysílání na svém vlastním zařízení se svým osobním Apple ID. Není tedy nutné dělit se o jeden uživatelský účet a jedno heslo. Jedno předplatné umožňuje streamování až na šesti zařízeních najednou.

Jennifer Anistonová, Tim Cook a Reese Witherspoonová na premiéře seriálu The Morning Show, zdroj: Apple

Jennifer Anistonová, Tim Cook a Reese Witherspoonová na premiéře seriálu The Morning Show, zdroj: Apple

Konkurence v oblasti streamovacích televizních služeb nabírá na intenzitě. V polovině listopadu spustí svou vlastní streamovací službu také společnost Walt Disney. Služba s názvem Disney+ se soustředí na rodinné filmy a zábavné pořady. Její uživatelé budou moci sledovat například sci-fi ságu Star Wars, animovaný seriál Simpsonovi a stovky dalších filmů a seriálů.

Netflix tento měsíc uvedl, že se příchodu nové konkurence na trh neobává. Předpověděl, že jeho důsledkem bude zrychlení přechodu diváků od tradičních televizních služeb ke streamovacím službám, což bude mít příznivý dopad i na aktivity Netflixu. „Náš průzkum naznačuje, že většina předplatitelů Netflixu si nehodlá předplatit Disney+ ani Apple TV+. Ti, kteří počítají s využitím jedné z těchto dvou služeb, navíc předpokládají, že si zároveň zachovají předplatné u Netflixu," upozornil analytik Michael Olson ze společnosti Piper Jaffray.

Netflix tento měsíc oficiálně spustil české uživatelské rozhraní s českými titulky i dabingem.

Streamovací televize

  • Streaming (z anglického stream - proud) je technologie kontinuálního přenosu audiovizuálního materiálu mezi zdrojem a koncovým uživatelem. Streamovací neboli internetová televize nabízí digitální distribuci televizního obsahu po internetu. Doplňuje tak klasické pozemní televizní vysílání, kabelovou televizi a satelitní televizi.
  • Rozvoj streamovacích služeb byl umožněn díky kombinaci diskrétní kosinové transformace (DCT), která se používá při zpracování signálu a obrazu a asymetrické digitální předplatitelské linky (ADSL), která se vyznačuje vyšší rychlostí dat přenášených směrem k uživateli (anglicky download) než rychlostí dat odcházejících od uživatele (upload).
  • V roce 2005 byla spuštěna v současnosti nejpopulárnější platforma pro sdílení videí YouTube, kterou vlastní americká internetová společnost Google. U zrodu serveru YouTube stáli tři zaměstnanci americké společnosti PayPal. Počítačoví nadšenci Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim nabídli lidem možnost umístit na web vlastní videozáznamy, a pak je jednoduše sdílet s ostatními uživateli. Kanál YouTube má v současnosti přes dvě miliardy aktivních uživatelů měsíčně a každou minutu je na server nahráno přes 500 hodin nových videí, dostupný je v 91 zemích světa. Placená služba YouTube Premium umožňuje stahovat videa i sledovat většinu původních programů firmy.
  • Ve stejný rok jako byl spuštěn YouTube, přišla americká internetová společnost Apple s internetovým obchodem iTunes, který začal za poplatek nabízet ke stahování digitální hudební nahrávky i vybrané televizní programy a seriály.
  • O rok později (2006) spustil americký internetový prodejce a provozovatel cloudových služeb Amazon přístup k profesionálním televizním pořadům a filmům prostřednictvím služby Unbox, která v současnosti funguje pod názvem Prime Video a celosvětově má přes 75 milionů uživatelů.
  • Klíčovým hráčem na trhu streamovacích televizí je americká společnost Netflix, která byla založena v roce 1997 a je světovou jedničkou mezi službami poskytujícími zábavu na internetu. Původně fungovala jako internetová videopůjčovna, která půjčovala filmy na DVD nosičích. Později začala firma nabízet filmy a další pořady přes internet a expandovala do celého světa. V roce 2007 zahájila streamování filmů a televizních pořadů přes internet. V současnosti má po celém světě více než 150 milionů předplatitelů a působí i na českém trhu. Firma vyrábí i vlastní pořady jako je například populární seriál Dům z karet či seriál Narcos o kolumbijském drogovém bossovi Pablu Escobarovi a drogových kartelech po jeho smrti. 
  • Mezi hlavní konkurenty Netflixu patří například online služba HBO Go, která obsahuje původní seriály, filmy a dokumenty kabelové televize HBO i filmy a seriály od dalších poskytovatelů placeného obsahu. Služba je v ČR dostupná od roku 2017.
  • Sledování filmů a seriálů nabízí za poplatek také americká videotéka Hulu, která má přes 28 milionů předplatitelů. Jejími vlastníky jsou společnosti The Walt Disney a Comcast.
  • V roce 2006 spustila v ČR ostrý provoz internetová televize Stream.cz, jejímž stoprocentním vlastníkem je od roku 2011 tuzemská internetová jednička Seznam.cz. Stream.cz je nejnavštěvovanější českou internetovou televizí s nabídkou vlastních pořadů, alespoň jednou týdně ji podle průzkumu OMG Research z letošního února sleduje 1,79 milionu lidí. Následuje internetová platforma iPrima.cz s týdenní sledovaností 1,46 milionu a iVysílání České televize, které má sledovanost 1,26 milionu diváků. Silnou pozici mají u nás také videotéky O2 TV a Voyo televize Nova. K nejmladším internetovým televizím u nás patří Mall.tv, která byla spuštěna v říjnu loňského roku.

-čtk-