Premier Wines & Spirits: V ginech chceme být lídrem

úterý, 12. listopadu 2019, 15:10 Marketing Kateřina Straková

O trendu ginů v Česku, potenciálu tequilly a mezcalu či domácích destilátů hovoří brand manažerka společnosti Premier Wines & Spirits Kateřina Valoušková.

Kateřina Valoušková, zdroj: Premier Wines & Spirits

Kateřina Valoušková, zdroj: Premier Wines & Spirits

Společnost Premier Wines & Spirits si buduje portfolio napříč alkoholickými kategoriemi. Jeden z pilířů její strategie tvoří giny, kde má v nabídce například španělský Gin Mare nebo britský Opihr. Podle brand manažerky Kateřiny Valouškové, jež má ve firmě na starosti importované značky, ginová kategorie ještě následující roky poroste. „Ve velkých městech, jako je Praha, Brno či České Budějovice, je módní pít gin & tonic na různé způsoby, ale v menších městech to stále zatím tak běžné není. Myslím, že až se tento trend přelije i do menších měst, bude obliba ginů kulminovat,“ předpovídá.

Spícího hráče vidí Kateřina Valoušková také v tequille a mezcalu, které si většina dospělých spotřebitelů pamatuje z 90. let v kombinaci s citrónem a solí či s pomerančem a skořicí. Spotřeba prémiových variant tohoto nápoje z agáve dnes na západní straně Atlantiku roste. „Je tak možné, že k nám vlna prémiové tequilly a mezcalu do pěti let dorazí a do té doby nám dospěje nová generace spotřebitelů, která nebude zatížena minulostí,“ popisuje Kateřina Valoušková.

Další potenciál leží podle Valouškové v suchých rumech a také domácích destilátech, ať už v ovocných pálenkách, nebo likérech. Více o plánech firmy Premier Wines & Spirits, ale i trendech v destilátech si můžete přečíst v našem rozhovoru.

Do svého portfolia jste nedávno přidali lotyšskou vodku Red Luna. Kromě ní distribuujete ruskou značku Stolichnaya, finskou Tom of Finland nebo americkou Tito’s. Jakým způsobem s touto kategorií marketingově pracujete?

Nejvíce se soustředíme na Stolichnayu, která nám vytváří i největší objem. Je to známá značka v prémiovém mainstreamu. Z marketingového hlediska na její podporu plánujeme příští rok digitální komunikaci, spolupráci s vybranými influencery a také eventy.

Ostatní vodky tvoří doplňkové portfolio. Ultraprémiová organická vodka Tom of Finland je sice objemově malá, ale cílí na přesně vymezenou skupinu lidí z LGBT komunity, která se s ní ztotožňuje. Tito’s vodka, jež je kukuřičného charakteru, nyní oslovuje především turisty. V USA je dnes největší značkou vodky, a i když je u nás zatím cenově dražší než na svém domovském trhu, vidíme v ní skrytý potenciál. Dále máme vodku Babička s pelyňkovým charakterem, za jejímž vznikem stojí paradoxně Angličan. A nejnověji i lotyšskou Red Luna, se kterou chceme oslovit mladou generaci 20+ preferující vodku.

Kategorie vodky nyní stagnuje. Myslíte si, že se to v dohledné době změní?

Vodka je v České republice obrovská kategorie, ale její růst neočekávám. My vidíme potenciál získávání objemu v rámci kategorie na úkor konkurence. Více než vodce se v růstu stále daří rumům, jejichž trend na Západě už opadá, dále pak whisky a ginům. Vodka bude z mého pohledu i nadále stagnovat, případně poroste jen o pár desetin procentních bodů.

Giny jsou jedním z hlavních pilířů našeho distribučního portfolia, a protože chceme být v této kategorii lídrem, chceme se jim hodně věnovat.

Zmínila jste kategorii ginů, kterou máte v portfoliu hojně zastoupenou. Nabízíte Gin Mare, Opihr, G’vine, Greenall’s, Hayman’s a další. Myslíte si, že ten největší boom ginů už do České republiky dorazil?

Kategorie ginů je oproti rumu, vodce či whisky stále velmi malá, ale rostoucí. Minimálně další dva roky ještě poroste, vrchol je tedy stále před námi. Ve velkých městech, jako je Praha, Brno či České Budějovice, je módní pít gin & tonic na různé způsoby, ale v menších městech to stále zatím tak běžné není. Myslím, že až se tento trend přelije i do menších měst, bude obliba ginů kulminovat.

Budete to se svou nabídkou v menších městech podporovat?

Určitě. Máme opravdu široké portfolio ginů – na jedné straně superprémiové Gin Mare, Opihr nebo G’vine, na straně druhé však máme i levnější značky, jako je Greenall’s, s nímž jsme schopni kvalitativně i cenově konkurovat velkým hráčům. Podpora ginů v regionech je zejména o práci našich obchodních zástupců, o tvorbě ginových menu na míru a prezentaci možností kombinací různých ginů a toniků. I s levnějším ginem si lze „pohrát“, například vylepšit Gin&Tonic skvělým bitterem a různými ozdobami typu grep, rozmarýn či hroznové víno.

Osobně vidím velký potenciál v letních provozech, ať už v sezónních – prázdninových –, nebo na předzahrádkách jednotlivých podniků. Gin & tonic je osvěžující koktejl, který ve své základní variantě není sladký, jelikož vlna sladkých koktejlů typu Cuba Libre a Mojito odchází. Také sílí trend růžového ginu, oslovující zejména ženy, na něž cílíme s naším Greenall’s Wild Berry.

Co k budování povědomí o ginovém portfoliu plánujete?

Giny jsou jedním z hlavních pilířů našeho distribučního portfolia, a protože chceme být v této kategorii lídrem, chceme se jim hodně věnovat. Nejvíce se zaměřujeme na Gin Mare, s nímž jsme se letos vydali cestou prémiových eventů a mobilního baru, který jste mohli vidět na vybraných food festivalech.  Gin Mare byl pak partnerem akcí Forbes Women’s Summit nebo Happy Hearts Gala Dinner, kterou pořádá Petra Němcová s Karolínou Bosákovou.

Ve stejném duchu chceme pokračovat i v příštím roce, spolupracovat na stávajících eventech a některé nové přidat. Více se zaměříme také na digitální podporu, influencery a Instagram, který nabízí obrazovou formu prezentace, což se pro značku velmi hodí. Vedle toho jsme se letošní rok zaměřili na vizibilitu v místě prodeje, kde využíváme globální i lokálně vyrobené POS.

Podmínkou k oživení kategorie tequilly je vstup velkého hráče, který bude ochoten investovat do osvěty a komunikace, stejně jako se to podařilo u whisky.

Jak vnímáte kategorii tequilly a mezcalu? Je to pití 90. let, nebo v něm vidíte potenciál?

Máte pravdu, že tequilla je u nás do jisté míry vnímána jako pití 90. let, kdy se bohužel pila její levná varianta s citrónem a solí nebo pomerančem a skořicí, protože samotnou ji těžko někdo vypil. Tequilla ze 100% agáve, která s tou, co se u nás dříve pila, nemá nic společného, se má naopak vychutnávat čistá. U Čechů tak přetrvává negativní pocit, když se řekne tequilla, nicméně podíváme-li se na USA, kategorie zde roste a platí to i pro mezcal. Je tak možné, že k nám vlna prémiové tequilly a mezcalu do pěti let dorazí a do té doby nám dospěje nová generace spotřebitelů, která nebude zatížena minulostí.

Podmínkou k oživení této kategorie je však vstup velkého hráče, který bude ochoten investovat do osvěty a komunikace, stejně jako se to podařilo u whisky. Prémiové značky tequilly i mezcalu se o Českou republiku již zajímají. Je pouze otázka času, kdo bude tím prvním hráčem.

Zmínila jste whisky. Budete se na ni více soustředit?

Whisky jsme v posledních letech opomíjeli a soustřeďovali se zejména na rumy a giny. Nyní máme v distribuci jen americký Ole Smokey nebo japonskou Togouchi, ale mohu prozradit, že brzy nabídneme našim partnerům nové exkluzivní značky.

Budete rozšiřovat i svou nabídku rumů, kde máte například nikaragujský Flor de Caña, panamský Ron de Jeremy, mexický El Ron Prohibido či bermudský Gosling’s? 

Portfolio rumů máme již široké. Můžeme říci, že nabízíme opravdu rumy z celého světa, takže není naším primárním cílem toto portfolio rozšiřovat. Ovšem pokud nás zaujme kvalitní rum se zajímavým chuťovým profilem, je možné, že ho do naší nabídky zařadíme.

Obliba rumu v Česku trvá už poměrně dlouho. Mění se v čase nějakým způsobem preference spotřebitelů?

Češi jsou dnes schopni za láhev rumu zaplatit i tisíc korun, ale pořád preferují spíše sladký profil rumu. Ve světě však vzrůstá obliba spíše suchých rumů, což jak doufám, dorazí také k nám. Obecně se chuťové preference českých spotřebitelů pomalu mění, přílišná sladkost jim přestává chutnat, a navíc se mnohem více než dřív zajímají o složení produktů, které konzumují. Rovněž u nich roste zájem o přírodní a ekologické výrobky, čehož můžeme využít. Naše značka Flor de Caña je například vyráběna ze 100% obnovitelné energie. Vodka Tom of Finland je pro změnu vyráběna z organické pšenice. To jsou aspekty, které moderní spotřebitel může ocenit.   

Češi jsou čím dál větší patrioti a dokáží ocenit český produkt. Proto si myslím, že může přijít opět doba, kdy docení i tradiční české likéry…

Na kterou kategorii se chcete dále soustředit? Co má podle Vás na českém trhu potenciál?

Soustředíme se na kategorii ovocných destilátů, kde pracujeme s naší vlastní českou značku Baron Hildprandt. Češi jsou čím dál větší patrioti a dokáží ocenit český produkt. Proto si myslím, že může přijít opět doba, kdy docení i tradiční české likéry, jako je peprmintový likér či griotka, které také nabízíme pod tradiční značkou Liqvére.

Všimla jsem si, že jste s Baronem Hildprandtem připravili speciální edici k 30 letům od Sametové revoluce. Budete si ji připomínat ještě s jinými značkami?

Ano, s majiteli značky Ron de Jeremy jsme vytvořili exkluzivní Velvet Edition, která obsahuje 30letý single cask rum a jedinečnou etiketu. A pro milovníky armaňaku jsme vytvořili speciální trojedici 30letého armaňaku. Tato edice spočívá ve třech různých etiketách, které vyobrazují nejvýznamnější pražské kulturní památky.

Jakým způsobem se chystáte na Vánoce, kdy se podle průzkumu GfK v prosinci objeví alkohol v košíku devíti z deseti domácností?

Stěžejní jsou pro nás exkluzivní dárkové balení, protože prémiový alkohol se výborně hodí jako vánoční dárek. Se značkami destilátů Stolichnaya, Baron Hildprandt a se šampaňským se zaměřujeme i na Silvestra, kdy pozorujeme velký odbyt. Zde se zaměřujeme na spolupráci s řetězci.

Půjdete tedy do promocí?

Pro tyto dvě značky jsou promoce ve vánočním období na místě, u dalších značek nám to nedává smysl. Ceny si u nich naopak držíme a spíše se soustředíme na gifting.

Pozorujete ze stran českých spotřebitelů větší zájem i o francouzské šampaňské?

Zájem roste jak u šampaňského, tak u španělské cavy, kterou máme rovněž v portfoliu. Je vidět, že si Češi už rádi dopřejí kvalitní šumivé víno, které mohou popíjet celý večer. V současné době se velmi daří i malým značkám šampaňského.

Chceme-li, aby si lidé vychutnávali výborný gin & tonic, nemůžeme je ponechat napospas dvoulitrovému toniku v PET lahvi.

Jak vám pomáhá s budováním pozice mezi alkoholovými hráči vaše nealkoholické portfolio, kam patří například německá Fritz kola, tonik Tomas Henry nebo britské limonády Belvoir?

Nealkoholické nápoje využíváme hlavně při cross-promocích. Nelze správně budovat kategorii ginů bez kvalitního toniku. Chceme-li, aby si lidé vychutnávali výborný gin & tonic, nemůžeme je ponechat napospas dvoulitrovému toniku v PET lahvi. Drinky s colou zase doplňujeme naší fritz-kolou. U organických limonád Belvoir je situace trochu složitější, protože je zde opravdu silná konkurence, a to jak mezi dovozovými, tak domácími značkami.

Kateřina Valoušková, senior brand manager společnosti Premier Wines & Spirits

V pozici brand managera společnosti Premier Wines & Spirits působí přes dva roky. Předtím pracovala ve firmě Brown-Forman či Unilever. Zkušenosti má i z PR agentury Pram Consulting.

Vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze.