Autor série Retro vydává knihu o džínách

čtvrtek, 5. prosince 2019, 07:40 Aktuality, Marketing MediaGuru

Michal Petrov, jenž je podepsán pod sérií knih i pořadem Retro, vydává novou knihu Jeans Story, jež pojednává mimo jiné i o marketingu této indigové legendy.

Michal Petrov, autor televizního cyklu Retro a také stejnojmenné knižní série, vydává v nakladatelství Jota svou další knihu. Pod názvem Jeans Story. Retro Blue se tentokrát zabývá fenoménem džínů.

Kniha popisuje nejen historii tohoto módního evergreenu, který se zrodil v Americe, ale i jeho vývoj v zemích komunistického bloku, kde byly svého času notně kritizovány. Nemalá část je věnována marketingové podpoře džínů, ať už v jejich domovině, tak u nás. Součástí je bohatý vizuální doprovod sestavený převážně z historické reklamy, včetně té vůbec první na texasky v tehdejším Československu, nebo roli džínů ve filmu či divadle.

Pravděpodobně první inzerát na texasky, který v Československu vyšel, zdroj: Jeans Story. Retro Blue.

Pravděpodobně první inzerát na texasky, který v Československu vyšel, zdroj: Jeans Story. Retro Blue.

Zajímavé je i mapování značek, které v jednotlivých socialistických zemích vznikly jako náhražka těch originálních z USA – v Československu tak bylo namísto značek Levi’s či Mustang možné koupit jen imitace - třeba Prekon, Ranchers či Morendy, v sousedním Maďarsku dominovaly Trapper, Ekisz, v Polsku Komes, Odra či Elpo, v Rumunsku Joe, v Bulharsku Panaka či Rila a v Sovětském svazu šlo zakoupit Tver, Start nebo PO. Jde pravděpodobně o vůbec první publikaci, kde lze takový výčet najít.

Více informací o knize můžete nalézt zde.

-stk-