Výzkumná agentura GfK tlumí v Česku své aktivity

středa, 4. prosince 2019, 15:15 Výzkum MediaGuru

Agentura GfK se rozhodla na českém trhu utlumit své aktivity na poli customizovaných ad-hoc výzkumů.

Ilustrační foto, zdroj: Shuttesrtock

Ilustrační foto, zdroj: Shuttesrtock

Výzkumná agentura GfK se rozhodla na několika trzích regionu CEE utlumit některé své výzkumné aktivity. Strategické rozhodnutí se týká České republiky, Maďarska, Rumunska, Bulharska a Ukrajiny.

Podle vyjádření agentury se GfK v souladu se svou novou korporátní strategií bude do budoucna primárně zaměřovat na oblasti, v nichž je silná a kde může vytvářet přidanou hodnotu pro své klienty. „Vzhledem k tomu nebude GfK nadále rozvíjet oblasti a trhy, které jsou z našeho pohledu nestrategické,“ vysvětluje na dotaz MediaGuru.cz Michael Wottawa, Vicepresident Sales Eastern Europe GfK. 

Konkrétně se tedy jedná o utlumení služeb vybraných customizovaných ad-hoc výzkumů (s výjimkou rychloobrátkového trhu). Na českém trhu se naopak zaměří především na: point of sales data tracking, geomarketing, spotřebitelský panel a ad hoc projekty pro klienty v FMCG segmentu.

„Od nynějška bude GfK nabízet v České republice výše uvedené služby. Všechny běžící ad-hoc projekty budou zrealizovány dle plánu a v souladu s dohodnutým zadáním. GfK plně dostojí všem svým smluvním závazkům,“ dodává Michael Wottawa. 

Už loni se přitom GfK dohodla na převzetí čtyř divizí na 25 trzích (včetně České republiky) se svou konkurencí – výzkumnou agenturou Ipsos. Konkrétně se jednalo o divize Customer Experience, Experience Innovation, Health a Public Affairs. Hodnota akvizice činila 105 milionů eur.

Agentura GfK Czech patří na tuzemském trhu k největším hráčům. Podle informací profesní organizace SIMAR se její obrat v loňském roce pohyboval v rozmezí 260 až 280 mil. korun, a zařadila se tak na čtvrté místo za Ipsos, Kantar a AC Nielsen.

-stk-