Dnešní doba je vhodná i pro nanoinfluencery

sobota, 29. února 2020, 07:30 Marketing MediaGuru

Značkám se vyplatí i spolupráce s tzv. nanoinfluencery, oslovující na sociálních sítích jen malou komunitu.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Influencer marketing je dnes již nedílnou součástí komunikačního mixu většiny firem. Některé z nich sází na spojení s celebritou, tzv. star influencerem, jiné na makroinfluencery s více než 20 tisíci sledujících či mikroinfluencery s 5 až 20 tisíci fanoušků. Své místo si však postupně získává i nenápadná skupina nanoinfluencerů, kteří mají jen stovky či nízké jednotky tisíců sledujících.

„Je zajímavé, že i když se z influencer marketingu s mikro a makroinfluencery stal jasný trend, aktuálně poměrně znatelně narůstá počet značek a marketérů, kteří chtějí více stavět na uvěřitelném obsahu a přirozené komunikaci. Čím dál tím více tak využívají nanoinfluencery a sílu důvěryhodného doporučení,“ říká Vít Novák z agentury Territory Influence, jež v České republice pracuje s 50 tisíci nanoinfluencerů v rámci své platformy Trnd a zároveň registruje na 700 mikro-, makro- a starinfluencerů v sesterské platformě InCircles.

Nanoinfluenceři jsou víceméně běžní spotřebitelé, jejichž síla spočívá v jejich uvěřitelnosti. Svá doporučení dávají na základě reálné zkušenosti s produktem či službou a šíří je jak offline, tak online. Díky osobním vazbám jejich názoru sledující věří a nechají si od nich poradit.

Podle Nováka využití nanoinfluencerů umožňuje nejen cíleně oslovit zákaznickou skupinu s největším potenciálem koupě, ale představuje i zajímavý nástroj z hlediska poměru cena/výkon. „Několik desítek nanoinfluencerů může mít v případě správně nastavené kampaně větší přínos pro značku a vliv na vnímání zákazníky než pěvecká star se statisíci followerů. Využití nanoinfluencerů je vhodné pro celou řadu produktů, nejen FMCG, ale dokonce i služeb,“ dodává.

Klíčem k úspěchu je umět nanoinfluenery správně vybrat podle jejich zájmů a preferencí. Těm nejvhodnějším je následně doručen produkt i se základními informacemi o něm – komu je určený, jak se s ním zachází a co jsou jeho přednosti. Po jeho vyzkoušení pak nanoinfluenceři sdílejí své zkušenosti ve svém okolí, ať už v přímém kontaktu, či na svých sociálních sítích, případně formou recenzí na vhodných webech nebo zpětnou vazbou přímo klientovi. Mohou také sdílet vzorky či uspořádat ochutnávku. „Důležité je, že nanoinfluenceři nejsou za svou práci placeni. Jsou tak opravdu motivováni produkt vyzkoušet,“ vysvětluje Vít Novák s tím, že podle složitosti kampaně trvá celý proces od čtyř do osmi týdnů.

Konkrétním příkladem takové spolupráce může být kampaň Podravky, jejímž cílem bylo na českém trhu rozšířit povědomí o produktu Ajvar. Zapojeno do ní bylo 1 000 nanoinfluencerů z řad lidí, kteří rádi zkouší v kuchyni nové věci a zároveň příležitostně vaří pro více strávníků. Většinu (70 %) tvořily ženy. Vybraní ambasadoři produkt nejen ochutnali a vyzkoušeli ho v kuchyni, ale podělili se se svými přáteli, kolegy a známými i o své zkušenosti. Až 98 % nanoinfluencerů Ajvar dál doporučilo. Celkem proběhlo 24 909 ochutnávek, během nichž byly vymýšleny další recepty a pořizovány fotografie.

Výstupy z kampaně s nanoinfluencery na Ajvar od Podravky, zdroj: Territory Influence.

Výstupy z kampaně s nanoinfluencery na Ajvar od Podravky, zdroj: Territory Influence.

Na internetu bylo zasaženo 368 974 uživatelů, přes tradiční offline šeptandu 306 306 lidí. S vybranými nanoinfluencery značka spolupracovala následně i ve své marketingové kampani.

-stk-