E-shopy snižují investice do reklamy o víc než 40 procent

čtvrtek, 19. března 2020, 11:15 Internet & Mobil, Retail MediaGuru

S výjimkou online prodejců potravin a drogerie klesají prodeje eshopů s ostatním zbožím o 40 %. Podobně se také snižují investice do výkonnostní online reklamy.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

V reakci na klesající poptávku e-shopy postupně snižují své investice do internetové reklamy. Výdaje na výkonnostní reklamu klesly začátkem tohoto týdne o 42 %, v následujících týdnech to může být až o 65 %. Uvedla to konzultační společnost Acomware.

„Méně investují nejen společnosti, kterým se v aktuální situaci nedaří, ale také firmy, jejichž obraty díky nabízenému zboží vyletěly směrem vzhůru. Často jsou jejich logistické či dodavatelské kapacity na stropu, takže další podpora poptávky může být kontraproduktivní,“ říká Štepán Jandl, hlavní byznys konzultant společnosti Acomware. Ten přitom radí, aby firmy vzniklé situace využily. Zajímat by se měly o to, jak svůj byznys více digitalizovat. „Internet nabízí spoustu příležitostí. K prodeji zboží, k sjednávání služeb, ale i pro předávání know-how například formou školení a vzdělávacích programů. Téměř u každého byznysu se dá najít způsob, jak online správně využít,“ dodal.

Přestože online prodejci potravin jsou aktuálně zahlcení a nestíhají dodávat, prodejci ostatního online zboží začínají pociťovat dopady aktuálních opatření. Jen začátkem tohoto týdne (od 16. března) se prodeje některých druhů zboží propadly až o polovinu. Online prodej zboží může s výjimkou potravin a drogerie průměrně klesnout až o 40 %.
„Nejvíce tím trpí prodejci zboží, pro které teď Češi nemají využití. Jde například o sportovní potřeby, které se v pondělí propadly o více než 50 procent. Podobně klesly počty objednávek módy nebo třeba hraček,“ uvedl David Vurma, CEO konzultační společnosti Acomware.

Po celý březen se chování zákazníků mění ze dne na den. Zatímco začátkem měsíce se lidé zásobili potřebami pro děti či pro domácí zvířata, o víkendu 14. a 15. března lehce vzrostl zájem o elektroniku, nábytek nebo vybavení do domácnosti. „Někde zvýšený zájem doznívá ještě teď. Bude ale spíš krátkodobý,“ popisuje Vurma.

Pondělní pokles nákupů pokračoval podle údajů společnosti Acomware také v úterý 17. března, v tento den se mírně zpomalil asi o 5 %. Výhled do příštích týdnů není ani tak příliš optimistický. „E-shopům s výjimkou prodejců potravin a drogerie spadnou tržby v průměru o zhruba 35 až 40 procent,“ říká Vurma.

Nejhorší situace bude u zboží dlouhodobé spotřeby, i zde ale mohou být výjimky. „S trochou štěstí budou mít menší propady třeba prodejci knížek. Lidé jich více přečtou, proto i nakoupí,“ myslí si Vurma.

-mav-