CZ IPI a Unie vydavatelů vydaly prohlášení ke Dni svobody tisku

pátek, 1. května 2020, 16:15 Aktuality, Tisk MediaGuru

Oborové organizace CZ IPI a Unie vydavatelů zdůrazňují v souvislosti s Dnem svobody tisku důležitost nezávislosti médií.

Zdroj: Pixabay

Zdroj: Pixabay

Profesní organizace CZ IPI a Unie vydavatelů vydaly každá za sebe stanovisko ke Dni svobody tisku. Zatímco CZ IPI vyzývá k objednávce předplatného a realizaci inzertních kampaní pouze u „nezávislých“ médií, profesní asociace českých vydavatelů Unie vydavatelů organizuje společně se Svazem českých knihkupců a nakladatelů otevřený projekt na podporu všech českých nakladatelů a vydavatelů.

Český národní výboru Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) se v souvislosti s Dnem svobody tisku, který připadá na 3. května, obrací na všechny občany, kterým záleží na demokracii a vyzývá je, aby si předplatili nezávislá média, pokud je jejich obsah placený, nebo aby přispěla do jejich finančních sbírek, pokud poskytují obsah zdarma. Vyzývá současně všechny podnikatele, ředitele společností a další pracovníky, kteří rozhodují o marketingu svých firem, jimž není lhostejný stav demokracie v naší zemi, aby využívali při propagaci svých výrobků a služeb nezávislá média.

„Pluralita médií je předpokladem demokratického fungování společnosti. V dnešní době, kdy je u nás většina tištěných a internetových médií ovládána oligarchy, je zvlášť důležitá existence nezávislých médií, která vznikla v posledních letech. Ta za sebou nemají bohaté vlastníky, kteří ať už je jejich motivace jakákoliv, mohou pokrývat jejich finanční ztráty. Nezávislá média závisí jen na svých čtenářích a na inzerentech,“ stojí v prohlášení podepsaném předsedou správní rady CZ IPI Michalem Klímou.

Také profesní organizace Unie vydavatelů vydala při příležitosti světového Dne svobody tisku prohlášení, ve kterém zdůrazňuje význam svobodného, nezávislého, profesionálního a důvěryhodného tisku pro informování obyvatel, a to nejen v těžkých podmínkách boje proto pandemii Covid-19, ale i za normální situace.

„Časy, které prožíváme, nám ukazují, že musíme trvale bránit svobodu slova i z jiných příčin. Svoboda tisku a informací je opakovaně napadána a musí být bráněna i v demokratických zemích. Jako příklad mohou sloužit nedávné výpady ruské diplomacie proti některým českým titulům. Jejich ultimativní požadavky na předložení důkazů pro zveřejněná tvrzení jsou v zásadním rozporu s principy svobodné a nezávislé žurnalistiky," uvedla Unie vydavatelů v prohlášení, pod kterým je podepsán výkonný ředitel Václav Mach.

Unie vydavatelů se v letošním roce připojila ke Světovému dni svobody tisku zejména prostřednictvím projektu Čtení ti sluší. Ten probíhá společně s projektem Kniha ti sluší pořádaným Svazem českých knihkupců a nakladatelů. Cílem projektu je u příležitosti třech významných událostí – Světového dne knihy (23. 4.), Světového dne autorských práv (26. 4.) a Světového dne svobody tisku (3. 5.) upozornit na společenský význam novin, časopisů a knih pod heslem Čteme s důvěrou. S cílem zpřístupnit tato média dalším zájemcům z řad široké veřejnosti mají čtenáři v období od 23. dubna do 3. května 2020 možnost získat zvýhodněné předplatné 75 titulů novin a časopisů.

-mav-