Krize zapříčiní další zmenšování redakcí

úterý, 5. května 2020, 15:05 Tisk, Internet & Mobil, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Pandemická situace bude stát za dalším zmenšování redakcí. Postavení redaktora-influencera se ještě posílí, zaznělo na webináři PR Klubu.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Zvýšený zájem o zpravodajství, a přitom snižování příjmů z inzerce, to charakterizuje mediální krajinu v současné pandemické situaci. O tom, jak poznamená koronavirus média do budoucna, diskutovali novináři Michal Půr (Info.cz), Tereza Zavadilová (E15) a Vadim Fojtík (Hrot) na středečním webináři profesní organizace PR Klub. 

Jednou ze změn, která média čeká, je proměna nastavení redakcí. „Do budoucna budou mít výhodu menší projekty. Myslím, že nyní uvidíme ještě další zmenšování redakcí, které začalo už v roce 2009. Týkat se to bude zejména míst v marketingu, obchodu či distribuci,“ myslí si Michal Půr, jenž v roce 2016 založil web Info.cz. 

Stejného názoru je i Vadim Fojtík, který stojí za novým mediálním projektem Hrot. S menší redakcí jsou média flexibilnější. „Museli jsme se přizpůsobit situaci. Spadla nám například distribuční i inzertní síť, ale podařilo se nám rychle zareagovat,“ popisuje Fojtík. Hrot začne 11. května vycházet i jako tištěný týdeník. „Čtenáři jsou unaveni mainstreamem. Přežije jen ten, kdo se bude odlišovat. Ostatní buď zaniknou, nebo budou živořit. Realita je taková, že nás uživí budování vlivového média,“ domnívá se Fojtík, který je zároveň přesvědčen, že apetit lidí platit za kvalitní obsah roste. 

Ekonomický týdeník Hrot zahájí v pondělí 11. května

čtvrtek 23. dubna 2020

Podle šéfredaktorky deníku E15 Terezy Zavadilové se velké redakce budou muset „rozsypat“, aby byly schopné oslovovat menší specifická publika. 

Média musí být multimediální

Zmenšování redakcí jde ruku v ruce s tím, že se médiím neustále snižují příjmy z reklamy. Printová inzerce klesá, výnosy z digitálního prostředí však nestačí výpadek kompenzovat. Podle Půra došlo v poslední době ke zhruba polovičnímu propadu ceny za displejovou reklamu, zato roste v případě videoreklamy. „Reagujeme na to tím, že jsme začali točit více videí a připravujeme i další podcasty. U našeho podcastu Insider vidíme, že tam je komerční efekt,“ dodává. 

Nižší výnosy z online reklamy potvrzuje i šéfredaktorka E15. „V posledním měsíci pozorujeme intenzivnější tlak na cenu online inzerce směrem dolů,“ podotkla Tereza Zavadilová s tím, že její deník prochází výraznými změnami již několik let. V roce 2008 čítala redakce 70 lidí, nyní jich má 30. „Zatímco dříve jsme se zaměřovali hlavně na print, dnes máme sedm platforem, včetně eventů,“ popisuje. 

Spolu se změnou médií, která jsou čím dál více multimediální, se proměňuje i postavení novináře. V současnosti už nestačí tiskovému redaktorovi jen psát, musí také umět nahrávat video či mluvit do rádia. „Redaktor se stává stále silnějším marketingovým nástrojem. Na Info.cz máme dobré zkušenosti s tím stavět na tvářích redaktorů. Vytváříme z nich influencery, protože lidé chtějí číst určité autory,“ vysvětluje Půr. 

Role médií a PR agentur tkví v jejich důvěryhodnosti

Kromě médií se mění i postavení PR či mediálních agentur. Podle Půra dojde nyní k většímu nárůstu přímého prodeje reklamy, při němž se bude zadavatel domlouvat s médiem bez prostředníka. „U PR agentur vidím pokrok v tom, že začínají přicházet s obsahovými projekty. To je pro nás jediná schůdná cesta, jak s nimi spolupracovat,“ doplňuje Půr. Jednatelem provozující společnosti Info.cz Online Media byl do konce loňského roku Tomáš Jirsa, majitel komunikační agentury C&B Reputation Management, s nímž Info.cz i nadále spolupracuje na zmíněném podcastu Insider. 

Info.cz oznámil, že jeho vlastníky budou šéfredaktor a redakce

pátek 13. prosince 2019

Tradiční roli PR agentur, zprostředkovávající kontakt zadavatelů s médii, oslabuje rovněž soudobá mediální krajina, v níž může každý ředitel firmy či politik komunikovat přes sociální sítě. „Klienti si také vytvářejí svůj vlastní obsah a suplují práci novinářů. Mediální scéna je dnes mnohem komplikovanější. Každý je médium, což umožňuje vznik i takového fenoménu, jako je fake news,“ připomíná Tereza Zavadilová. Přidaná médií i PR agentur tak podle ní tkví především v jejich důvěryhodnosti. 

-stk-