Dvořák: V Radě ČT se hledají záminky k ostřelování ČT

čtvrtek, 19. listopadu 2020, 00:05 TV MediaGuru

Jednání Rady ČT provázelo i ve středu napětí, situace v radě začíná být podle generálního ředitele znepokojivá.

Petr Dvořák, zdroj: MediaGuru.cz

Petr Dvořák, zdroj: MediaGuru.cz

Generální ředitel České televize Petr Dvořák považuje situaci v Radě ČT za znepokojivou. Po středečním jednání Rady ČT, na kterém rezignovali René Kühn a Jaroslav Dědič na post předsedy a místopředsedy, uvedl, že po příchodu nových členů do Rady ČT se mění způsob projednávání jednotlivých agend.

„Namísto hledání věcných řešení, která by byla nejlepší pro Českou televizi, dochází k hledání překážek a záminek k jejímu ostřelování," uvedl Dvořák ve svém prohlášení. Fakt, že Rada ČT v tuto chvíli nemá dozorčí komisi a ani své vedení, vnímá jako důsledek tohoto přístupu, který je spíše destruktivní než konstruktivní. Dodal ale, že stále věří v návrat do stavu, kdy budou dodržovány standardní a zákonné postupy.

Generální ředitel se na středečním jednání Rady ČT dostal ke slovní výměně názorů s místopředsedou Pavlem Matochou, a to kvůli požadavku, který nový člen na generálního ředitele vznesl. Chtěl si vyžádat přístup k závěrům interního auditu generálního ředitele týkajícího se nemovitého majetku tak, aby jej generální ředitel doručil na příští zasedání rady. Tím ale podle generálního ředitele překročil své kompetence. „Součástí komunikace mezi managementem ČT a Radou ČT má být dodržování pravidel a zákonných postupů. Rada má kontrolní, ne řídící funkce, rada kontroluje na základě definic v zákoně. Byl bych rád, kdybyste se tím řídili," reagoval Petr Dvořák. Rada ČT by tak správně měla podle generálního ředitele přijmout usnesení, kterým o nahlédnutí do dokumentu pověří dozorčí komisi. 

Nejasnosti v tom, kde končí pravomoce členů rady a jaké jsou rozdíly mezi pravomocemi jednotlivých členů, Rady ČT jako celku a dozorčí komisí jakožto poradního orgánu rady pro otázky hospodaření, provázely i uplynulá jednání Rady ČT. Ukázala to diskuse nad schvalováním transakce pozemků spojených s Televizním studiem Ostrava (schváleno až na podruhé ve středu 18. 11. 2020) a dohru zřejmě bude mít i odvolání dozorčí komise v minulém týdnu. Také to podle některých právních názorů neproběhlo v souladu se zákonem o ČT.

Ze slov odstupujícího předsedy Rady ČT Reného Kühna rovněž čišela frustrace nad způsobem jednání rady v posledních měsících. „Nemůžu se zbavit dojmu, že rada předvádí spíš blamáž než kompetenci," uvedl na závěr středečního jednání. Vyzval proto členy rady k věcnému, racionálnímu jednání a k připravenosti.  „Jde o zásadní veřejnoprávní instituci v této zemi, nejde o generálního ředitele. Chci věřit tomu, že se vše uklidní," uzavřel.

Přestože Kühn oznámil rezignaci na post předsedy Rady ČT k 20. 11. 2020, členem rady zůstane i nadále. Také místopředseda Dědič složí svou funkci  k 20.11., řadovým členem zůstane. Jeho mandát vyprší příští rok v březnu, znovu kandidovat ale nehodlá.

Nového předsedu Rady ČT a místopředsedu by mohli členové rady volit už na svém zasedání 25. listopadu. Je možné, že se bude volit i nová dozorčí komise.

Letos v květnu byli do Rady ČT nově zvoleni Hana Lipovská, Pavel Matocha a Luboš Xaver Veselý. V březnu se novými členy stali Pavel Kysilka, Jiří Šlégr a Roman Bradáč.

-mav-