Předseda Rady ČT René Kühn se rozhodl rezignovat

středa, 18. listopadu 2020, 14:10 Aktuality, TV , Aktualizováno MediaGuru

Způsob odvolání dozorčí komise Rady České televize nebyl podle stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky v souladu se zákonem.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Předseda Rady České televize René Kühn se rozhodl k 20. listopadu odstoupit z funkce. Důvodem je minulé jednání rady, kdy odvolala dozorčí komisi a rozhodovala o koupi a směně pozemku pod ostravským studiem. Na odvolání měl jiný názor než většina členů rady. Na svůj post místopředsedy Rady ČT rezignoval i Jaroslav Dědič. Oznámili to na dnešním mimořádném zasedání.

Kühn byl předsedou od letošního června. „Cítím slabý mandát z pozice předsedy. Myslím si, že Rada ČT zcela jistě najde ve svých řadách rychle nového předsedu, a já se budu snažit tomu procesu zcela jistě pomoci," uvedl Kühn. Dodal, že zůstává řadovým radním.

Dědičovi končí mandát v radě v březnu příštího roku a podotkl, že už nebude znovu kandidovat. „Rada potřebuje stabilizaci, energii a shodu," uvedl s tím, že se cítí prací v radě, ve které se v posledním roce podílel na většině programových bodů, vyčerpaný. Jako důležité ale zmínil zvolit příští týden novou dozorčí komisi.

Situací v radě se bude ve čtvrtek zabývat sněmovní volební výbor a pravděpodobně i Senát.

Senátní komise: Odvolání odporovalo zákonu

Způsob odvolání dozorčí komise Rady České televize nebyl podle stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky v souladu se zákonem. Chce, aby se věcí zabýval volební výbor Poslanecké sněmovny. Senátor David Smoljak (STAN) ČTK řekl, že stálá komise dnes ráno vyslechla dvě právní analýzy. Na jejich základě přijala usnesení, podle něhož způsob odvolání dozorčí komise Radou ČT nebyl v souladu se zákonem o České televizi, a to zejména pokud jde o transparentnost.

„Rozhodování Rady ČT v případě odvolání dozorčí komise, i v případě dalších rozhodnutí, je dlouhodobě zatíženo vadou spočívající v nedostatku transparentnosti. A to především v oblasti řádného odůvodňování jejích rozhodnutí. Přitom transparentnost je nezbytnou podmínkou pro naplnění práva veřejnosti na kontrolu činnosti ČT jako média veřejné služby," uvedl Smoljak.

O právních analýzách, které došly k závěru, že odvolání dozorčí komise bylo protizákonné, informoval na facebooku také senátor Marek Hilšer. Podklady pro senátní mediální komisi pomáhali připravit Hana Marvanová a Jiří Kučera (člen správní rady NFNZ). 

Stálá komise Senátu se proto obrací na volební výbor Poslanecké sněmovny se žádostí, aby se na nejbližší schůzi pochybeními ze strany Rady ČT zabýval, dodal Smoljak. Sněmovní výbor je podle něj jediným orgánem, který se dlouhodobým porušováním zákona o ČT může zabývat. Ve čtvrtek by se mělo podle Smoljaka k věci vyjádřit i plénum horní parlamentní komory.

Rada ČT dozorčí komisi odvolala minulý týden. Podle místopředsedy rady Pavla Matochy měla vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Novou dozorčí komisi by mohla volit už příští týden. Většina radních byla podle Matochy s prací komise dlouhodobě nespokojena, což dávali komisi opakovaně najevo. 

Odvolání dozorčí komise předcházela dlouhá debata o tom, zda má ČT odkoupit pozemek pod ostravským studiem ČT, na který má předkupní právo a kterého se původní vlastníci rozhodli zbavit spolu s dalšími nemovitostmi. Požadovaná cena 1,5 milionu byla zhruba o půl milionu vyšší než znalecký posudek. Matocha označil postup dozorčí komise v této věci za diletantský. Hana Lipovská z Rady ČT věří, že na mimořádném jednání Rady ČT se podaří s managementem televize shodnout na dalším postupu v této věci.

NFNZ i CZ IPI: Rada ČT překročila své pravomoci

K situaci v Radě ČT se ve středu také vyjádřily profesní organizace Nadační fond nezávislé žurnalistiky (NFNZ) a Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI). Domnívají se, že odvoláním dozorčí komise a požadavkem na vznik seznamu novinářů, kteří jsou v médiích vnímáni negativně, překročila Rada ČT své pravomoci.  „Vyzýváme proto Radu ČT, aby napříště nepřekračovala své pravomoci vymezené zákonem a aby vysvětlovala veřejnosti své zásadní kroky. Dále pak vyzýváme její členy, aby naplňovali svoje poslání v Radě plným a věcným zapojením do její práce, v souladu s pravomocemi radních, stejně jako do veřejné debaty o ní. Jinak se Rada a její členové budou podílet na dalším rozkladu důvěry, a to v čase, kdy je to společensky obzvlášť nebezpečné,“ stojí v prohlášení NFNZ a CZ IPI.

Postup rady vyvolal minulý týden kritické komentáře na sociálních sítích. V úterý odpoledne se před budovou ČT sešly desítky lidí v autech i na ulici, aby demonstrovaly proti pokusům ovlivnit nezávislost veřejnoprávní instituce. Akci pořádaly iniciativy Vraťte nám stát! a Svobodu médiím! s podporou uskupení Milion chvilek pro demokracii.

Rada ČT ve středu 18. listopadu směnu pozemků a zřízení služebnosti pod ostravským studiem s majitelem Simonem Pelikánem schválila. Směně bude předcházet koupě pozemku na základě předkupního práva. Pokud by televize pozemek nekoupila a následně nesměnila, hrozilo jí v budoucnu, že by nový vlastník užívání nebo koupi parcely potřebné pro provoz studia zdražil. Při směně vznikne podle chystané smlouvy ČT nárok na doplatek 1,32 milionu korun kvůli rozdílné velikosti směňovaných parcel. Nedodané podklady od dozorčí komise vedly minulý týden k odvolání tohoto poradního orgánu rady.

-čtk, -mav-