E-shopy by se už teď měly připravit na povánoční výprodeje

sobota, 19. prosince 2020, 08:35 Aktuality, Reklama MediaGuru

Ještě před samotnými svátky se musí marketing e-shopů připravovat na období povánočních výprodejů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vánoční šílenství vrcholí a e-shopy díky extrémně zvýšeným online nákupům bojují s dodáváním zásilek. Určité segmenty kvůli koronaviru však stále zažívají meziroční propad a většina predikovaného obratu české e-commerce pro rok 2020 ve výši 198 mld. Kč (zdroj: Shoptet) tak připadá na větší hráče na trhu. Na tom však nic nemění fakt, že obecně celá situace kolem koronaviru klade na marketing vysoké nároky a marketingoví manažeři se musí velmi rychle dané situaci na trhu přizpůsobit. 

Ať už tedy e-shopy bojují s vysokým množstvím objednávek, nebo chtějí dohnat dosavadní ztrátu, měly by být jejich marketingové aktivity směřovány na zboží s největším obchodním potenciálem.

Navíc to Vánocemi nekončí a již nyní je potřeba se začít připravovat na povánoční výprodeje. Loni vzrostlo vyhledávání výprodejových nabídek rapidně již 27. prosince. 

Zdroj: Google Trends

Zdroj: Google Trends

Marketing musí dělat rychlá a kvalitní rozhodnutí. A pokud e-shop nestíhá zboží dodávat, měla by se marketingová strategie co nejrychleji zaměřit na to, co opravdu chce a potřebuje dodávat. Nevytěžuje své dopravce zbožím, které mu nepřináší nejvyšší zisky? To je potřeba odhalit a co nejrychleji aplikovat i do online kampaní, s jejichž přesností může pomoci automatizace. 

Dobré je podívat se na to, které kampaně aktuálně přivádějí e-shopu nejvyšší návštěvnost a tržby, ať už se jedná o Google Nákupy, dynamický remarketing v Google Ads či Sklik, DSA kampaně, produktové kampaně v klasickém vyhledávání či dynamické produktové kampaně na Facebooku. 

Většina těchto kampaní je řízena skrze datové zdroje (feedy). A právě na základě dat (produktů) ve feedu dosahují určitých výsledků a přivádějí na produktové stránky daného e-shopu návštěvnost. 

Kvůli nedostatku logistických kapacit (stejně jako pro dohánění případných nabraných ztrát) je třeba produkty začít prioritizovat. Jak ale v daném datovém zdroji definovat, které produkty by měly mít prioritu a ty reflektovat ve všech výše zmíněných kampaních? Pomoci může automatizace, která umožní produktový feed obohatit o prodejnost zboží přímo z Google Analytics a k datovému zdroji tak připojit marži, tržby, zisk, počty, prodaných kusů apod. 

Díky těmto datům lze následně segmentovaně inzerovat na ty produkty, které pomohou podnikání opravdu posunout nebo naopak můžete prioritizovat to produktové portfolio, kterým má smysl vytěžovat přepravce.

Autor: Petra Pacáková, Chief Growth Officer, PPC Bee (upraveno red)