Ikea už nebude vydávat katalog, pro firmu končí jedna éra

úterý, 8. prosince 2020, 10:50 Aktuality, Marketing MediaGuru

Po sedmdesáti letech se Ikea rozhodla skončit s vydáváním katalogu. Příští rok se tak neobjeví jeho tištěná ani digitální verze.

Letošní katalog byl poslední, zdroj: Ikea

Letošní katalog byl poslední, zdroj: Ikea

Nábytkářský řetězec Ikea udělal velmi zásadní rozhodnutí. Po sedmdesáti letech končí s vydávání tradičního katalogu. Jednalo se přitom o jednu z největších publikací, která každoročně vycházela v milionech výtisků po celém světě. Důvodem jsou změny v chování zákazníků a jejich přesměrování na online svět. Kromě tištěné verze Ikea do budoucna nepočítá ani s digitální verzí katalogu.

„Mediální prostředí se v posledních desetiletích dramaticky proměňuje, a pokud byl katalog kdysi páteří našeho mediálního mixu, jeho role se výrazně změnila. Stále více lidí hledá inspiraci v oblasti bytového vybavení na sociálních médiích, webu, u influencerů a na dalších digitálních kanálech. To je jeden z důvodů, proč jsme už v posledních letech snižovali počet tištěných katalogů," uvádí na dotaz MediaGuru.cz Michal Kroupa, manažer marketingu Ikea Česká republika, Maďarsko a Slovensko.

Katalog zažil svůj vrchol v roce 2016, kdy bylo celosvětově v distribuci 200 milionů kusů na celkem 50 trzích. První vydání se objevilo v roce 1951 ve Švédsku v počtu 285 tisíc kusů. Poslední vydání pak vyšlo v nákladu 40 milionů výtisků a stále více byla posilována i digitální verze.

I v České republice počty výtisků postupně klesaly. Ze 2 milionů kusů v roce 2017 na méně než 180 tisíc kusů v letošním roce 2020. „Věřím, že v Ikea najdeme jiné, ještě lepší, udržitelnější a vhodnější způsoby se silným zaměřením na digitální média, jak přinést každodenní inspiraci mnoha zákazníkům a pomoci jim tak vytvářet lepší každodenní život doma,“ dodává Michal Kroupa.

„Počty výtisků postupně klesaly, ale zároveň jsme viděli, že lidé začali mnohem více využívat naše webové stránky a sociální média. Katalog se stával stále méně důležitým,“ řekl v důvodům změny Konrad Gruss, ředitel Inter Ikea Systems s tím, že za dvanáct měsíců, počítáno do konce srpna, vzrostly online prodeje řetězce celosvětově o 45 %.

Katalog byl po celá desetiletí pro Ikeu velmi podstatným marketingovým nástrojem a tradičně se představoval každý rok v srpnu. Tyto investice se nyní přesunou do online marketingu a dalších kanálů. Ikea se nicméně tištěných médií zcela nevzdává a údajně plánuje malou tištěnou publikaci, která by měla přinést inspiraci při zařizování domova, dostupná by měla být v příštím roce.

Ikea celkově mění svůj model podnikání, už nestaví jen na obchodních domech na okrajích měst, ale chce být zákazníkům blíž. Podobně jako v zahraničí i v České republice se odráží tento nový koncept, snižuje ceny a letos plánuje otevřít minimálně pět výdejních míst v regionech.

Ikea vydává katalog 2021 v inovované formě

čtvrtek 13. srpna 2020

-zue-