Ikea otevře pobočku v Praze, spustí nové cirkulární služby

úterý, 26. ledna 2021, 11:45 Aktuality, Retail MediaGuru

Ikea otevře letos v Praze nové plánovací studio a další tři výdejní místa v regionech. Spustí také nové služby, například garantovaný odkup použitého dětského nábytku.

Ve finančním roce 2020 utržila Ikea 10,5 mld. Kč, což je v meziročním srovnání o 1,5 % méně, zdroj: Shutterstock

Ve finančním roce 2020 utržila Ikea 10,5 mld. Kč, což je v meziročním srovnání o 1,5 % méně, zdroj: Shutterstock

Nábytkářský řetězec Ikea ČR otevře v letošním roce 2021 nové plánovací studio v Praze a další tři výdejní místa v regionech. Přesné místo, kde nové plánovací studio bude, zatím řetězec odmítá sdělit, ale cílem je otevřít ho před začátkem léta. „Lokalita bude buď v nákupním centru, nebo někde na hlavní třídě, ale zatím nechci být více konkrétní,“ uvedla na tiskové konferenci Federica Barberis, manažerka pro obchodní aktivity. Zákazníci se zde budou moci potkat s odborníky na interiérové vybavení a naplánovat konkrétní řešení. Studio v tomto formátu bude vůbec první v celém regionu Česka, Maďarska a Slovenska a zaměří na plánování kuchyní, úložných prostor a koupelen, součástí budou i vzorové pokoje. Služeb studia budou moci využít také podnikatelé (B2B). Podobné plánovací místo Ikea již jednou provozovala téměř rok v Praze na Václavském náměstí a uzavřela ho koncem srpna 2019.

V letošním roce Ikea také otevře tři nová výdejní místa, a to v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji. V roce 2020 vznikla celkem tři neznačková výdejní místa v regionech (Hradec Králové, Liberec, Zlín) a vzhledem k rostoucí poptávce po nakupování on-line plánuje Ikea v následujících třech letech investovat až 1 mld. Kč, aby byla pro zákazníky dostupnější. Pomoci k tomu má efektivnější logistika a navýšení kapacit pro on-line objednávky. „Naše online prodeje v loňském roce velmi výrazně vzrostly, ve srovnání s předchozím rokem o 200 %,“ popisuje vývoj e-commerce Mounia El Hilali, generální ředitelka Ikea Česká republika, Maďarsko a Slovensko. Ikea v průměru vyřizovala až 30 tisíc objednávek týdně.

Kromě pobočky v praze letos Ikea otevře 3 výdejní místa, zdroj: Ikea

Kromě pobočky v praze letos Ikea otevře 3 výdejní místa, zdroj: Ikea

Řetězec spustí letos nové služby, které by měly přispět k rozvoji cirkulárního modelu podnikání, například garantovaný odkup použitého dětského nábytku. Ten začne v Česku fungovat už od konce ledna. Členové klubu Ikea Family, kteří daný kus nábytku už dále nepotřebují, ho budou moci odprodat zpět za předem danou cenu. Například při odprodání nábytku do jednoho roku od jeho zakoupení dostane zákazník zhruba 60 % původní ceny. Na webových stránkách si zákazníci mohou přesně zjistit, za jakou cenu od nich Ikea dětský nábytek odkoupí. „Z interních dat víme, že téměř každý druhý Čech se o udržitelnost zajímá,“ vysvětluje Eva Malá Beluská, manažerka Ikea pro rozvoj podnikání a transformaci. 

V letošním roce také řetězec představí ve svých obchodních domech nové cirkulární huby. Bude v nich nejen prodávat použitý nábytek, ale také zde zákazníkům nabídne nástroje na opravu, náhradní díly a rady, jak živostnost nábytku prodloužit. Do udržitelných řešení, která mají mít pozitivní vliv na planetu, Ikea investuje v následujících třech letech celkem 60 mil. Kč.

Řetězec bude nadále investovat i do obchodních domů. Loni prošla rekonstrukcí restaurace na pražském Zličíně, kterou navštíví ročně více než 570 tisíc zákazníků. Na dvou patrech zde nově zákazníci najdou například kiosky pro samoobslužné objednávání, širší výběr jídel nebo interaktivní místa pro rodiny s dětmi. Ikea také plánuje pokračovat v kampani proti domácímu násilí, se kterou začala na podzim loňského roku.

Ve finančním roce 2020 utržila Ikea 10,5 mld. Kč, což je v meziročním srovnání o 1,5 % méně. Podíl online prodeje na tržbách činil 13,9 % a průměrná online objednávka byla 7121 Kč, což je téměř pětkrát vyšší než průměrná útrata v obchodním domě. Finanční rok 2020 poznamenala pandemie koronaviru a s ní spojené téměř dvouměsíční uzavření obchodních domů. „Tento rok nebyl pro nikoho snadný, nikdy jsme nic takového nezažili,“ uvedla Mounia El Hilali.

Ikea se mění, otevře sedm výdejních míst v regionech

úterý 21. ledna 2020

-zue-