Kruh se jako základ designu vlastních značek Alberta osvědčil

středa, 10. února 2021, 07:35 Retail, Marketing MediaGuru

Albert od roku 2018 kompletně změnil strategii přístupu k vlastním značkám a jejich designu. Loni uvedl na trh dvě nové a jejich znalost dosahuje desítky procent.

Kruh v mnoha podobách spojuje design vlastních značek řetězce, zdroj: Albert

Kruh v mnoha podobách spojuje design vlastních značek řetězce, zdroj: Albert

Obchodní řetězce se čím dál více věnují prodeji produktů pod vlastními značkami. Albert nabízí vlastní značky od začátku svého působení na českém trhu, v posledních letech ale změnil svůj přístup k nim. Zatímco do roku 2018 hrála hlavní roli především nízká cena, v posledních letech se soustředí na kvalitu a čerstvost a tyto změny reflektuje také na obalech vlastních značek.

„Vlastní značky prodáváme od našeho vstupu na trh, čili téměř 30 let, a průběžně je rebrandujeme. Poslední velkou změnu jsme začali v roce 2018 a přišla se zvýšenou nabídkou zdravého a čerstvého zboží,“ říká Gabriela Adámková, manažerka vlastních značek obchodů Albert.

Zásadní změnou v posledních dvou letech prošly obaly vlastních značek, které mají upozorňovat právě na čerstvost a různorodost nabídky. Tendr s cílem najít nejlepší strategii, jak reflektovat vlastní značku, probíhal před několika lety. Zúčastnilo se ho více agentur, ale vítězně z něj vzešla agentura LineArt. „Koncepční cesty, jež agentury představily, jsme otestovali na reprezentativním vzorku spotřebitelů z naší cílové skupiny a koncept LineArtu fungoval nejlépe. Agentura je nyní naším strategickým partnerem, se kterým velmi úzce spolupracujeme na denní bázi a připravujeme s nimi pro naše zákazníky designy, koncepty i nové značky,“ popisuje vývoj konceptu Gabriela Adámková.

Před rokem 2018 měly vlastní značky Alberta jiný vzhled, zdroj: Albert

Před rokem 2018 měly vlastní značky Alberta jiný vzhled, zdroj: Albert

Nový grafický styl obalů vlastních značek je založen na principu kruhu, který je i vidět v samotném logu Alberta. „Přišli jsme s návrhem pro mnohé banálním, kdy se propojkou celého portfolia vlastních značek stal kruh. Pro každou produktovou řadu ale používáme trochu jiný design,“ říká Martin Dulava, kreativní ředitel a spolumajitel agentury LineArt. Kruh jim podle něho dává hodně možností, hrají si s písmem i vzhledem a s pomocí fontů i kreseb kladou důraz také na emoce, aby v rámci jedné kategorie odlišili různé produkty.
 
Proměnou současně prošly i prodejny, kde začaly vznikat různé ostrůvky. Oddělení s čerstvými potravinami má svým vzhledem zase připomínat tržnici. „Spojujeme komunikaci na prodejnách a komunikaci na designu obalů našich vlastních značek, takže co zákazník vidí instore, tak najde i na produktech,“ popisuje nový přístup Gabriela Adámková. Podle ní to zákazníkům také usnadňuje navigaci na prodejně.

Maso má nové obaly od podzimu 2020, zdroj: Albert

Maso má nové obaly od podzimu 2020, zdroj: Albert

Mezi posledními dostaly nové obaly loni na podzim masné výrobky. „Tato kategorie byla trochu oříšek, protože lidé chtějí průhledný obal, aby viděli, co je uvnitř, takže byl třeba striktně funkční design,“ říká Martin Dulava. Podle Gabriely Adámkové ale právě obaly na masné výrobky jsou důležité, protože maso je jedna z nejdůležitějších kategorií, podle které se zákazník rozhoduje, kam půjde nakoupit.

„Informace o mase jsou tištěné na poloprůhledné fólii, takže i v tomto místě je na něj dobře vidět. Díky třem vlajkám na obalu je také ihned zřejmý původ masa, místo porážky i balení. Kdo má zájem dozvědět se více informací o mase nebo se inspirovat zajímavými recepty, může využít novinku na obalu – QR kód. Odkáže zákazníky na mobilní web, kde získají řadu tipů, jak maso skladovat nebo jak ho použít v kuchyni. A to včetně konkrétních receptů,“ dodává Adámková.
 
V nabídce Alberta zákazníci najdou tisíce produktů vlastních značek. Například pod značkou Nature´s Promise jsou stovky produktů, jejichž převážná část je v bio kvalitě. Znalost značky je přes 60 % a téměř 30 % zákazníků ji vyzkoušelo. V době pandemie vzrostl zájem i o značku hotových jídel Fresh Bistro, kterou řetězec uvedl na podzim 2018. Značka dosahuje 70% znalosti a Albert ji plánuje dále rozvíjet. Loni na jaře pak přišla na trh kávová značka Perla a za necelý rok dosahuje její znalost 40 %. V prosinci 2020 vstoupil Albert do segmentu lihovin a uvedl na trh značku Legenda z Blatné, u které vsadil na autentický příběh Václava Šitnera, legendy v oboru lihovarnictví, který celou řadu vyrábí. 

Podle Gabriely Adámkové se ale řetězec nechce věnovat jen vlastním značkám. „Chceme budovat i značkové produkty, ale toto je pro nás potřeba z důvodu odlišení se na našem velmi konkurenčním trhu,“ dodává.

Privátní značky jsou v Evropě na vzestupu

sobota 13. června 2020

-zue-