Nulisec: Devadesát procent zákazníků tvoří české firmy

sobota, 27. února 2021, 08:00 Marketing, Retail

Nulisec je online velkoobchodní tržiště. Začínalo s digitalizací prodejců v tržnici Sapa. „Ti přes nás už spíše jen nakupují a většinu tvoří čeští prodejci a nakupující,“ říká Lukáš Pham, jeden ze zakladatelů.

Lukáš Pham založil Nulisec se dvěma přáteli v roce 2019, zdroj: Nulisec

Lukáš Pham založil Nulisec se dvěma přáteli v roce 2019, zdroj: Nulisec

Nulisec je internetové velkoobchodní tržiště, tedy B2B platforma, kde dodavatelé prezentují online své velkoobchodní nabídky a firmy nakupují zboží pro své podnikání. Vzhledem k tomu, že zakladatelé jsou vietnamského původu, začínali s digitalizací prodejců v tržnici Sapa. Postupně začali oslovovat i české firmy a nyní se situace obrátila a více než 90 % tvoří čeští prodejci a nakupující. „Na konci loňského roku jsme dosáhli dvou tisíc registrovaných firem, přičemž 165 jich u nás aktivně prodává,“ říká Lukáš Pham, jeden ze zakladatelů.

Můžete váš projekt více přiblížit? Pro koho je určený?

Nulisec je internetové velkoobchodní tržiště, místo, kde se střetává velkoobchodní nabídka s poptávkou a kde mohou společnosti mezi sebou navazovat spolupráci, komunikovat a hlavně přímo obchodovat. Důležitým faktem je, že v Nulisecu vytváříme důvěryhodné prostředí pro všechny uživatele. Každou společnost, která chce na našem tržišti obchodovat, ověřujeme. Předcházíme tak případným podvodům nebo krokům, které by mohly poškodit jak dodavatele, tak i odběratele.

Dodavatelé mohou u nás prezentovat svou značku, velkoobchodní nabídku novým potenciálním odběratelům. Mohou naše řešení však také využít jako digitalizaci svého velkoobchodu i pro stávající zákazníky. Tím si ulehčí a sjednotí obchodní procesy. To znamená, že všechny objednávky, které jejich zákazníci vytvoří přes Nulisec, se jim automatizovaně propíšou do jejich obchodních systémů (např. ERP).

Kolik jste na konci roku 2020 měli registrovaných obchodníků a jak to vidíte s růstem v letošním roce?

Na konci roku jsme dosáhli dvou tisíc registrovaných firem, přičemž 165 jich u nás aktivně prodává. S akvizicí nových uživatelů budeme v letošním roce ještě více aktivnější. Na konci letošního roku bychom rádi viděli pětinásobný růst uživatelské báze oproti roku předchozímu.

Váš rozvoj zřejmě urychlila i pandemie. Můžete nějak zhodnotit vývoj loňského roku?

Pandemie ukázala, že digitalizace a přechod obchodních aktivit firem na internet se výrazně urychlí. Zpočátku se tak dělo hlavně u dodavatelské strany, kdy jsme hned při prvním lockdownu zaznamenali skokový růst registrací. Paradoxně šlo o společnosti, se kterými jsme byli v kontaktu ještě před pandemií a v té době od nich slyšeli, že nepotřebují digitalizovat svůj velkoobchodní prodej.

Na nákupní straně se nicméně aktivita prvně zastavila, protože se nevědělo, jak se situace s koronavirem bude dále vyvíjet. Poté všichni pochopili, že covid-19 tady bude s námi nějakou dobu, a i přes opatření se bude dále obchodovat. Dnes nám uživatelská báze roste stabilně, a to i organicky. Firmy pochopily, že digitalizace je nevyhnutelná a teď hledají cesty k ní.

Všichni tři zakladatelé se narodili v Česku, zleva Sonny Nguyen, Lukáš Pham a Leo Do, zdroj: Nulisec

Všichni tři zakladatelé se narodili v Česku, zleva Sonny Nguyen, Lukáš Pham a Leo Do, zdroj: Nulisec

Původně jste ale začínali s vietnamskou komunitou, spolupracujete se Sapa i nyní?

Ano, původní myšlenka celého projektu byla digitalizace velkoobchodních prodejců působících v tržnici Sapa. Poskytli jsme tamním velkoobchodům online prostředí, kde mohli jejich stávající zákazníci nakupovat a objednávat zboží. Tito zákazníci byli především maloobchodníci z řad vietnamské komunity, kteří pravidelně jezdili nakupovat zboží do Sapy. Tímto způsobem jsme získali první dodavatele a zboží na Nulisec.

Později jsme začali oslovovat české výrobce a firmy, aby se přidali na naši platformu a začali prodávat do vietnamské komunity. Aktuálně firmy působící v Sapě přes Nulisec spíše nakupují, protože jsou zde pro ně zajímaví dodavatelé, se kterými doposud neobchodovali.

Vaše platforma se prý více rozjela až po vstupu českých partnerů Knorr, Tenesco nebo Partner in Pet Food. Kolik zákazníků nyní tvoří Češi?

To je pravda. Více než 90 % našeho tržiště momentálně tvoří čeští prodejci a nakupující. Těší nás, že přes naši platformu chce prodávat stále více známých značek. Momentálně se zaměřujeme na středně velké výrobce, kteří v Česku ještě nemají velkou distribuci a chtějí se dostat více do nezávislého trhu.

Nedávno jste začali spolupracovat s velkými firmami jako Jan Becher nebo Manner. Obchodují přes vás i jiné velké nadnárodní firmy?

S některými velkými nadnárodními společnostmi spolupracujeme dlouhodobě. Jde například o značky jako Reckitt Benckiser nebo Henkel, které zpočátku nabízely své zboží na Nulisecu přes své výhradní distributory pro nezávislý trh. Později jsme navázali přímou spolupráci s výrobci, jako jsou Partner in Pet Food, což je přední evropský výrobce krmiv pro zvířata nebo již zmíněná rakouská společnost Manner. Z Rakouska to není jediný výrobce. Přes nás obchoduje také například Maresi Foodbroker se širokou nabídkou svých značek.

Dnes na tržišti najdete kromě potravin i desetitisíce produktů z drogerie a kosmetiky. Pet food je u nás nejlépe rostoucí kategorií. Letos se zaměříme na dům a zahradu nebo módu a textil.

Lukáš Pham, jeden ze zakladatelů Nulisec

Vaše tržiště funguje především pro prodej potravin a následně přišla drogerie nebo pet food, plánujete nabídku dále rozšiřovat?

Dnes na tržišti najdete kromě potravin i desetitisíce produktů z drogerie a kosmetiky. Pet food je u nás nejlépe rostoucí kategorií, co se týče prodejů. Ambice ale máme velké. Chceme pokračovat napříč dalšími segmenty. Letos se zaměříme na dům a zahradu nebo módu a textil. Jsou to u nás velmi poptávané kategorie. V každém segmentu je na trhu velké množství značek, o kterých potenciální odběratelé dosud nevěděli nebo neví. Pro tyto značky je Nulisec možností, jak se dostat více do povědomí a získat nové obchodní partnery.

Obchodují přes vás i farmářské a bio potraviny? Zaznamenáváte v tomto směru nárůst zájmu?

Farmářské a bio potraviny jsou segmentem, který nám dělá opravdu radost a má, co se týče značek, u nás široké zastoupení. Sortiment, který již standardně najdete v obchodech se zdravou výživou nebo farmářskými potravinami, je k dispozici pro obchodníky i u nás. O tyto produkty roste zájem a my jsme rádi, že je můžeme dále nabízet a propagovat. Od rostlinných mlék přes hummus, farmářské výrobky z česneku, džemy, chipsy, zdravé tyčinky až po biokosmetiku.

Budete Nulisec letos nějakým způsobem marketingově propagovat? Je to asi jiné, když cílíte B2B...

S marketingovou propagací pracujeme prakticky od začátku, převážně však v online prostředí, které je pro začínající společnosti dostupnější a rychlejší v rámci odbavení kampaní. Funguje nám dobře email marketing pro zvyšování zapojení uživatelů a stejně tak pro akvizici nových uživatelů a klientů. V B2B pro nás však nejlepším marketingovým kanálem zůstává tzv. word-of-mouth. To platí i u nás. Tento způsob nám přináší nejvíce aktivních zákazníků. V letošním roce vyzkoušíme taktéž offline reklamu, například rádiové spoty. 

Jaké máte plány do budoucna? Chystáte se expandovat za hranice?

Už od začátku našeho fungování říkáme, že chceme být silný evropský marketplace, který propojí každý kout v Evropě. Než se vydáme na další trhy, musíme být ale jisti, že náš produkt je na to připraven a dodá jak kupujícím, tak prodejcům přidanou hodnotu. Začínat s expanzí budeme v sousedních státech. První náznaky mezinárodní spolupráce už vidíme na našem tržišti dnes.

Nulisec

Všichni tři zakladatelé, tedy Lukáš Pham, Sonny Nguyen i Leo Do se narodili v Česku. Lukáš Pham odcestoval za vysokoškolským studiem do Kalifornie, kde vystudoval byznys. V rámci studia vymyslel program, díky němuž si mohli studenti objednat jídlo před skončením výuky a předešli tím čekání v dlouhých řadách. Následně začal pracovat pro firmu, který tento koncept rozšířila na další univerzity. Sonny Nguyen studoval biotechnologie v Londýně, s Lukášem Phamem však byli spolužáky už na základní škole v Praze. Leo Do, hlavní programátor projektu, studoval ČVUT. Následně pracoval jako programátor ve Vodafonu. Po návratu Phama a Nguyena do Česka založili všichni tři Nulisec.

 

Na online tržiště Nulisec vstupují Jan Becher, Manner a Pedro

úterý 9. února 2021