Trendem v interiéru prodejen je jednoduchost a zážitek

pátek, 19. února 2021, 12:10 Marketing, Retail MediaGuru

Pandemie změnila využití prodejen a požadavky na POS materiály. Díky správnému vystavení je možné prodeje zvýšit až o 35 %, popisuje Adam Klofáč z Moris design.

V případě sítě drogerií Teta realizace rebrandingu přinesla meziroční nárust tržeb o 35 %, zdroj: Moris design

V případě sítě drogerií Teta realizace rebrandingu přinesla meziroční nárust tržeb o 35 %, zdroj: Moris design

Design prodejen a instore materiálů zaznamenal v souvislosti s pandemií řadu změn. Prvotní reakce, kdy firmy zavřely provozy i prodejny, se postupně začala měnit a většina firem se rozhodla situace využít. O tom, jak vidí současný vývoj, jsme hovořili s Adamem Klofáčem, obchodním ředitelem společnosti Moris design. „Některé spíše menší společnosti snížily, nebo úplně zastavily prostředky do designu a vyčkávají, jednoduše šetří. Na druhou stranu, jsou zde společnosti, které naopak posilují a chtějí využít této situace a vytvářejí větší tlak na výkon,“ říká Adam Klofáč.

Změny, které pandemie přinesla, nutí lidi, aby se jim naučili přizpůsobit jak v osobním, tak v pracovním životě. Společnost se dokázala rychle přeorientovat na doplňkové služby, které přinášejí výhody a prodejce nutí rychleji reagovat na zákaznické potřeby. „Nouzový stav pomine a jak já říkám, lidé vezmou prodejny útokem, neboť se všichni těší do svých oblíbených obchodů. Emociální zážitek lidem strašně chybí,“ domnívá se Adam Klofáč.

Nedávno začalo remodelovat svoje prodejny Sportisimo, zdroj: Moris design

Nedávno začalo remodelovat svoje prodejny Sportisimo, zdroj: Moris design

Nový vzhled dostaly i prodejny Pod7 kilo, zdroj: Moris design

Nový vzhled dostaly i prodejny Pod7 kilo, zdroj: Moris design

Základem snadná orientace

Základem by proto v případě designu prodejny měla být podle Adama Klofáče jednoduchost a čisté linie, díky čemuž se uživatelé rychleji zorientují v nabídce. Důležitá je v případě kamenných obchodů především jednotka času. Čím dříve se zákazník v obchodě zorientuje, tím více času má na nákup, což může znamenat vyšší útratu a pro prodejce šanci vytvořit větší obrat. „Cena za služby už není na prvním místě, ale roli hraje spíše kvalita a přidaná hodnota, kterou zákazník od vás získá,“ říká Adam Klofáč. Design prodejny se dá podle něj nastartovat i kreativním příběhem a udržet tak pozornost zákazníků. Jako příklad uvádí síť drogerií Teta, kde realizace rebrandingu přinesla meziroční nárůst tržeb o 35 %.

Nutností jsou ale i emoce

Největší důraz je v interiéru kladen kromě přehlednosti také na emoce a pozitivní zákaznický zážitek. Moris design má za sebou aktuálně například přestavbu prodejen sportovních potřeb Sportisimo, kam umístili nové prvky jako jsou „brány světů“ a také motiv šipky, který by měly rozehrát emotivní hru se zákazníkem. Prodejna obsahuje i řadu edukačních materiálů, které pomáhají zákazníkovi přímo na místě s konkrétním výběrem sortimentu. Využívá také digitálních technologií pro navigaci i komunikaci se zákazníky. Podobně se postupně přestavují prodejny sítě potřeb pro domácí mazlíčky Super Zoo, kde jsou k vidění širší uličky, různé ostrůvky, barvy a jednoduchý design.

„Projektů dokončujeme mnoho, ale z těch hotových zmíním další hotovou prodejnu SuperZoo v Mladé Boleslavi, nebo v Průhonicích, kde je i psí salón, prodejnu NaniNails tentokrát v Praze a finišujeme s konceptem outdoorové prodejny Český ráj outdoor,“ popisuje Adam Klofáč.

Základemv interiéru je jednoduchost, zdroj: Moris design

Základemv interiéru je jednoduchost, zdroj: Moris design

Stojany mají být především multifunkční a ekologické, zdroj: Moris design

Stojany mají být především multifunkční a ekologické, zdroj: Moris design

Ekologické a multifunkční POS

V interiéru vedou přírodní materiály, které je možné ekologicky zpracovat. Firmy se snaží upřednostňovat produkty, které mají delší trvanlivost, jsou dlouhodobé nebo mají multifunkční využití. „Koronakrize se projevila nejen po stránce finanční, ale změnily se také požadavky na POS prostředky jako takové. U klientů pozorujeme, že je pro ně velmi důležité, z jakých materiálů se POS a jiné prezentační prvky vyrábějí. Proto jsme navrhli novou řadu modulárních stojanů Eko, Low cost, Illuminated a Interactive, které se můžou opakovaně obrandovat a splňují tak ekologická kritéria,“ dodává Adam Klofáč.

Digitalizace před i po

Obecně je i v případě kamenných prodejen patrné větší propojení onlinu s offlinem. Nejvíce je to podle Adama Klofáče patrné v obchodech s potravinami, které mají náskok v nových prezentacích, ať se jedná o POS a další nástroje. Ostatní nepotravinářské obchody by měly dočasné uzavření využít a připravit se na své zákazníky a objednávat vyzkoušené a fungující. Digitalizuje se prakticky všechno, což má své výhody i při přípravě interiéru prodejen. „Například před zahájením výrobního procesu se můžete po nové prodejně projít díky 3D. Můžete vyzkoušet VR brýle a projít si všechny detaily prodejny a zároveň tak vidět i kompletní design,“ doplňuje. 

Šest hlavních trendů v retailu v roce 2021

čtvrtek 7. ledna 2021

-zue-