Výbor CZ IPI žádá, aby se novináři mohli pohybovat

pondělí, 1. března 2021, 07:35 Aktuality, Tisk MediaGuru

Práce novinářů podle výboru vyžaduje, aby se mohli bez omezení přemísťovat.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI) se obrátil na ministra vnitra Jana Hamáčka s žádostí, aby v rámci nastávajících opatření vlády k omezení šíření coronaviru nebyl omezován pohyb novinářů. Práce novinářů podle výboru vyžaduje, aby se mohli bez omezení přemísťovat. „Práce médií je v situaci, v níž se naše země nachází, důležitější než kdy jindy. Je nutné, aby novináři zajišťovali a zprostředkovávali informace o tom, jak země funguje a mj. i o tom, jak se v praxi uplatňují vládní opatření,“ stojí v žádosti, kterou podepsal předseda správní rady Michal Klíma

Institut doplnil, že je samozřejmostí, že novináři budou při výkonu práce dodržovat platná hygienická opatření, zejména že budou mít na obličeji respirátor třídy nejméně FFP2. K prokázání příslušným orgánům jsou novináři vybaveni průkazem, z nějž vyplývá jejich členství v některé novinářské organizaci, případně mají novinářský průkaz vydávaný jejich zaměstnavatelem. 

O omezení pohybu lidí rozhodla v pátek vláda v rámci zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Vycházky přes den budou možné jen na území obce. Pro cesty do zaměstnání bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele. Dodržování opatření bude namátkově kontrolovat policie.

-mav-, -čtk-