Clubhouse láká firmy, pomalu se rozjíždí sponzoring

čtvrtek, 11. března 2021, 07:35 Reklama, Internet & Mobil MediaGuru

Reklamní zadavatelé již zkouší možnosti, jak využít audio sociální síť Clubhouse ke své propagaci. Někteří volí cestu sponzoringu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Clubhouse, jenž do Česka přišel začátkem letošního roku, se pomalu dostává do fáze, kdy o něj začínají mít zájem i reklamní zadavatelé. Audio sociální síť, která vznikla teprve před rokem, již podle odhadu přilákala osm milionů uživatelů. Placenou reklamu zatím sice nenabízí, ale možností k propagaci je zde více než dost. 

Na domovském americkém trhu není neobvyklé, že se některé značky spojí se známým uživatelem Clubhouse, který do svých „růmek“ dokáže nalákat dostatek lidí. Společnost Cash App tak například sponzorovala show podnikatele a investora Noaha Lichtensteina, který během diskuse s hosty rozdal posluchačům ceny v hodnotě několika tisíc dolarů. 

Vysoce postavení manažeři společnosti Restaurant Brands International, stojící mimo jiné za řetězcem rychlého občerstvení Burger King, zase neváhali vytvořit vlastní růmku s názvem „Open Kitchen“, kde se lidé mohli ptát na cokoliv, co je zajímalo k čtvrtletním finančním výsledkům. 

V českém kontextu Clubhouse využívá třeba advokátní kancelář eLegal ke svým školením, například na téma změny v e-commerce. Jiné debatují o svých blízkých tématech, například o cestování nebo pití prosecca. PR agentura ADison zde zase představila prostřednictvím tiskové konference nový robotický vysavač společnosti iRobot.

Značky tak začínají využívat různých možností – od sponzorování zavedených tvůrců na Clubhouse přes získávání zpětné vazby ke svým produktům po snahu přilákat pozornost zajímavým obsahem. „Dostává se to již tak daleko, že některé firmy si platí lidi, aby jim poradili, jak používat Clubhouse efektivně,“ komentuje konzultantka Kat Cole, jež každý týden otevírá na druhé straně Atlantiku růmku s názvem „Office Hours“. 

Nedávno také v Americe vzniklo speciální uskupení Audio Collective, sdružující na 40 tvůrců, kteří budou radit značkám, s kým se nejlépe na Clubhouse spojit, jak nastavit cenu sponzoringu a jak celý audio event na sociální síti naplánovat. 

Clubhouse podle všeho přitahuje lidi tím, že se mohou dostat velmi blízko k celebritě nebo CEO, ať už je to Elon Musk, nebo zpěvák Drake. „Firmám radím, aby do toho naskočily. Generace Z a mladší mileniálové prostě chtějí vědět, co se děje v zákulisí firem,“ podotýká  marketingový stratég Ishan Goel. Začít by měly podle něj už teď, a to i když nejsou reklamní formáty zatím k dispozici. 

-stk-