Unilever odstraňuje z reklamy a obalů slovo „normální“

středa, 10. března 2021, 11:30 Aktuality, Marketing MediaGuru

Unilever z obalů svých šamponů, mýdel a péče o pleť odstraní po celém světě označení „normální“.

Zdroj: Unilever

Zdroj: Unilever

Z reklamy a obalů kosmetických značek společnosti Unilever zmizí slovo „normální“. Zároveň se firma, jež má v portfoliu například značky Dove, Rexona, Axe či Lux, zavazuje, že již nebude digitálně měnit na fotografiích tvar zobrazovaného těla, jeho velikost, proporce či odstín pleti.  Zvýší naopak počet reklam zobrazujících osoby z různých skupin, které v nich jsou zastoupeny nedostatečně. Těmito závazky chce učinit první kroky ve své nové vizi a strategii „Pozitivní krásy“. 

Unilever ve svém rozhodnutí vychází z průzkumu, kterého se zúčastnilo 10 tisíc respondentů z devíti zemí. Odhalil, že při používání slova „normální“ v souvislosti s popisem vlasů nebo pleti má většina lidí dojem, že do skupiny „normálních“ lidí nepatří. Až 70 % dotázaných myslí, že slovo „normální“ má na lidi negativní vliv. Podle více než poloviny (56 %) se mohou lidé cítit prezentací kosmetiky osobní péče vyloučeni. A 74 % chce, aby se kosmetický průmysl soustředil spíše na to, jak se lidi cítí, než jak vypadají.

„Je nám jasné, že odstraněním slova ,normální’ z našich produktů a obalů problém nevyřešíme, ale je to důležitý krok dopředu. Je to jedna z mnoha aktivit, které v rámci naší vize Pozitivní krásy podnikneme a jejichž cílem je nejen méně ubližovat, ale naopak prospívat lidem a planetě,“ vysvětluje  za společnost Unilever Sunny Jain, prezident divize Krása a osobní péče. 

„Podpora diverzity a inkluze je pro nás relevantní také v Česku a na Slovensku. Shodně je tomu s následováním poslání značek. Značka Dove již několik let podporu zdravou sebedůvěru mladých dívek, na českých a slovenských školách již od roku 2019 a navzdory pandemii jsme v roce 2020 zasáhli 25 tisíc mladých životů. Zároveň jsme do programu zahrnuli i rodiče a učitele, kteří jsou ambasadory celého programu a můžou na diskutovaná témata navázat a ovlivnit další rozvoj dětí. V neposlední řadě jsme do projektu zahrnuli i naše zaměstnance, kteří se workshopů zúčastnili na vybraných školách ještě v prvním kvartálu roku 2020. Ani pandemie nás nezastaví, aktuálně program řešíme přes online workshopy a máme v plánu v dalším roce náš dopad zdvojnásobit,“ dodává Daniela Krahulíková, vedoucí kategorie Krásy a péče o tělo za Česko a Slovensko.

Firma se v posledních letech potýkala s některými kontroverzemi. V roce 2017 čelila krizové komunikaci na sociálních sítích kvůli reklamě na Dove, v níž se černoška jakoby svlékala do bělošky.

Nedávno musela dočasně stáhnout všechny své produkty vlasové kosmetiky značky TRESemmé z jihoafrických obchodů poté, co tamní veřejnost rozhořčila reklama s fotografií černošky, jejíž vlasy byly popsané jako „suché a poškozené“, a bělošky s popisem vlasů jako „normálních“.

Ukázka kontroverzní reklamy z Jihoafrické republiky, zdroj: BBC

Ukázka kontroverzní reklamy z Jihoafrické republiky, zdroj: BBC

-stk-