Retailové řetězce přicházejí s ekologickými iniciativami

pátek, 16. července 2021, 12:20 Marketing, Retail MediaGuru

Penny, Tesco, Kaufland nebo Datart přišly v nedávné době s projekty, kdy využívají vlastní nepotřebné materiály nebo prostory u prodejen k ekologickým aktivitám.

Penny od července instaluje u skladů včelí úly, zdroj: Penny.

Penny od července instaluje u skladů včelí úly, zdroj: Penny.

Retailové řetězce se v posledních letech snaží stále více klást důraz na udržitelnost, stavějí ekologické obchody a investují do udržitelných řešení, která mají pozitivní vliv na planetu. Jedním z důvodů je i fakt, že společenská odpovědnost firem hraje v nákupním rozhodování českých spotřebitelů čím dál větší roli. Důležitá je pro 53 % z nich.

Datart využívá reklamní plachty

Datart, síť prodejen se spotřební elektronikou, nedávno představila designové batohy vyrobené z již nepotřebných reklamních plachet. Vznikají ve spolupráci se zlínským výrobcem módních doplňků Playbag a projekt nese název „Nosím unikát“.

„Plachty jsme doposud ekologicky likvidovali, chtěli jsme k tomu ale přistoupit jinak, materiály znovu použít a současně při tom podpořit lokální výrobce a také mladé designéry, aby své nápady v oblasti znovuvyužití materiálů mohli realizovat,“ říká Eva Kočicová, mluvčí značky Datart.

Tašky vznikají ve spolupráci se zlínským výrobcem módních doplňků Playbag, zdroj: Datart.

Tašky vznikají ve spolupráci se zlínským výrobcem módních doplňků Playbag, zdroj: Datart.

Výtěžkem z projektu řetězec podpoří mladé designéry, zdroj: Datart.

Výtěžkem z projektu řetězec podpoří mladé designéry, zdroj: Datart.

Batohy bude řetězec nabízet na svém e-shopu, přičemž výtěžkem z projektu podpoří mladé designéry, kteří se při své tvorbě zabývají inovacemi materiálů. Partnery projektu jsou Zlin Design Week, ISIC a výrobce obalů Smurfitt Kappa, ten navíc vytvořil pro batohy udržitelné obaly. Projekt firma představila na letošním vyhlášení výsledků Best in Design.

U každého skladu bude mít Penny vždy osm úlů a první med se očekává na podzim 2022, zdroj: Penny.

U každého skladu bude mít Penny vždy osm úlů a první med se očekává na podzim 2022, zdroj: Penny.

Penny instaluje včelí úly u skladů

Řetězec Penny Market se rozhodl od letošního léta podpořit chov včel a přispět tak k rozšíření jejich populace. Bude instalovat ke každému centrálnímu skladu vždy osm včelích úlů. V rámci dlouhodobé strategie udržitelnosti a společenské odpovědnosti chce řetězec být dobrým sousedem a pomáhat rozvíjet biodiverzitu.

„Obrovský význam včel si ne každý uvědomuje, ale v dnešní společnosti bychom bez jejich přispění nemohli zákazníkům nabídnout například jablka nebo cukety, které jsou přímo závislé na opylování, ale také pečivo, čokoládu či bonbóny pokryté včelím voskem“, říká Tomáš Kubza, vedoucí oddělení logistiky řetězce.

Odborný dohled nad úly bude zastávat Augustin Uváčik, včelař a učitel včelařství při ČSV pro celou ČR, který se v současné době věnuje zejména budování střešních včelích stanovišť a má se včelařstvím mnohaleté zkušenosti. „Na první med se budeme moci těšit na podzim 2022. Jeho množství může ovlivnit celá řada faktorů, může se však jednat až o 800 kg ročně,“ uvádí Augustin Uváčik. Získaný med bude používán pro interní i externí prezentaci Penny.

Úly jsou instalovány u centrály společnosti v Radonicích a u centrálních skladů v Jirnech u Prahy, Lipníku nad Bečvou a Dobřanech.

Tesco si nechává vyrábět tašky z odpadní lepenky, zdroj: Tesco/Mondi.

Tesco si nechává vyrábět tašky z odpadní lepenky, zdroj: Tesco/Mondi.

Tesco má tašky z vlastního odpadu

Obchodní řetězec Tesco si od konce roku 2020 nechává vyrábět ekologické tašky z vlastního odpadu. Uzavřel partnerství s firmou Mondi Štětí a nabízí nákupní tašky z recyklovaného papíru EcoVantage.

Mondi spolupracuje s řetězcem na tomto projektu dva roky, z odpadní lepenky se vyrábí papír tvořený kombinací nových a recyklovaných vláken, a z něj poté odolné a znovu recyklovatelné nákupní tašky. Nové tašky nabízí Tesco od konce roku 2020 ve svých prodejnách v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku.

Rodinná pekárna spolupracuje s Plzeňským Prazdrojem, Ikea i Ugo, zdroj: Biopekárna Zemanka.

Rodinná pekárna spolupracuje s Plzeňským Prazdrojem, Ikea i Ugo, zdroj: Biopekárna Zemanka.

S řetězci spolupracuje i Biopekárna Zemanka

Biopekárna Zemanka plánuje pro letošní rok rozvojové projekty, kdy ve spolupráci s nábytkářským řetězcem Ikea a společností Ugo bude vyrábět sušenky ze zbytkových surovin z kávovarů a výroby ovocných šťáv. Oba projekty jsou ve vývoji od minulého roku, ale jejich spuštění se muselo kvůli pandemii odložit. První testování v Ikea nicméně již proběhlo. „Kolegové nepoznali rozdíl mezi klasickou kávovou sušenkou a sušenkou z odpadu,“ uvedl Vladimír Víšek, manažer pro udržitelnost společnosti Ikea v regionu ČR, Slovensko a Maďarsko.

Od loňského června pak rodinná pekárna spolupracuje s Plzeňským Prazdrojem, kdy vyrábí speciální krekry z pivovarského mláta. V nabídce jsou tři varianty Pivovarských krekrů – slané, sýrové a česnekové, které jsou k dostání v řetězcích i online.

Kaufland provozuje již šest komunitních zahrad, zdroj: Kaufland

Kaufland provozuje již šest komunitních zahrad, zdroj: Kaufland

Obchodní řetězec Kaufland otevřel v červnu další dvě komunitní zahrady, a to v Praze v blízkosti svých prodejen. Nejprve byla otevřena zahrada u prodejny na Vypichu a následně v Kobylisích. Zahrada na Vypichu nabídne zájemcům o pěstování 26 vyvýšených záhonů, 9 ovocných stromů a 40 ovocných a okrasných keřů. Součástí areálu je také veřejný kompostér, tři hmyzí hotely a paletové sezení. Hmyzí hotel, kompostér a paletové sezení je k dispozici i v zahradě v Kobylisích, stejně jako 13 vyvýšených záhonů, 7 ovocných stromů a 22 okrasných a ovocných keřů. 

Kaufland podporuje tzv. urban gardening třetím rokem. Ve spolupráci se společností Kokoza odstartoval projekt „Už to roste, už to klíčí“ v roce 2019 první komunitní zahradou v Kutné hoře. Ve stejném roce byla otevřena zahrada u prodejny v pražské Podbabě a loni také v Kladně a v Brně – Židenicích. Řetězec plánuje otevřít další tři zahrady v příštím roce.

Udržitelnost má smysl jen v souladu se zákazníky

sobota 29. května 2021

-zue-